MIRO KOVAČ: “Stranka ne može biti talac jedne osobe i njegova ega”

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač u petak je za RTL Danas poručio kako su građani na izborima za Europski parlament HDZ-u poslali jasnu poruku. Kovač je kritizirao stranačku listu na kojoj je, smatra, on trebao biti na prvom mjestu.

“Moramo najprije vidjeti što je bilo nedovoljno dobro u ovoj kampanji, zašto je HDZ postigao najslabiji rezultat dosad na nacionalnoj razini. Birači nisu prepoznali vrijednost naše liste. To treba jasno reći. Dogodio se birački neposluh, u Dalmaciji bismo rekli da ‘triba vratiti dite materi’. Birači su poručili: ‘Ovakav HDZ mi ne želimo’. On je otišao lijevo od centra, to je njihova prouka”, rekao je Kovač.

Bivši ministar kazao je i kako se o stranačkoj listi odlučivalo na stranačkim tijelima. “Ja sam pozvan na razgovor, iznio sam varijantu za koju mislim da bi za HDZ bila dobra, da bude prepoznatljivosti. Ljudi su mi sa strane govorili da bih trebao biti nositelj liste, kao što je Plenković bio prije nekoliko godina kad ga je Karamarko stavio iako mu nije bio drag. Karamarko je ego zatomio u interesu HDZ-a, okupio je sve jake ljude i HDZ je pobijedio rezultatom koji je bio fantastičan”, istaknuo je.

Kovač je dodao kako ga je iznenadio predsjednik SDP-a Davor Bernardić. On je, kaže, na listu stavio svoje suparnike, pokazao širinu i postigao rezultat ‘neočekivan za SDP’. “Bernardić je pokazao da je stranački interes važniji od osobnog. Nijedna demokratska organizaicja ne može biti talac jedne osobe i njegova ega”, poručio je Kovač.

Upitan misli li time na predsjednika stranke Andreja Plenkovića, Kovač odgovara kako to vrijedi za sve demokratske stranke.

Kovač poručuje kako ima ambiciju pomoći HDZ-u. “Ponudit ću sebe kada za to dođe vrijeme. Želim donijeti HDZ tamo gdje je on važan, da bude narodnjački, demokršćanski i ono što je radio Tuđman, da desno od HDZ-a ne smije biti nijedne snažne demokratski legitimirane stranke. Znači da postoji formula, postoji recept, ima u HDZ-u pametnih ljudi, pametnih žena, pametnih radnika, pametnih intelektualaca”, zaključio je.

Komentiraj