Miro Kovač: “Sankcije Rusiji u Europi imaju efekt neplaniranog sadomazohizma”

Sankcije Zapada Rusiju neće odvratiti od nastavka ratovanja u Ukrajini, izjavio je za novi broj Nacionala bivši ministar vanjskih poslova i bivši saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač.

“Rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine je neprihvatljiv. Riječ je o flagrantnom kršenju međunarodnog prava. Moje je uvjerenje i dalje, a pokazuje se zasad da je tomu tako, da sankcije Zapada neće Rusiju odvratiti od nastavka ratovanja”, kazao je Kovač u intervjuu Nacionalovu novinaru Draganu Đuriću.

“Ovaj režim sankcija”, nastavio je Kovač, “nije baš učinkovit. I očito nije dovoljno dobro osmišljen. Kada je Europa u pitanju, te sankcije imaju efekt neplaniranog sadomazohizma. Zašto? S jedne strane, mi kao dionici Zapada pomažemo oružjem i obavještajnim podacima Ukrajincima da se bore, ali otvorenih očiju pratimo kako Rusi napreduju koristeći svoju topničku i zračnu nadmoć. To je neplanirani sadizam. S druge strane, uveli smo sankcije koje štete Europi. To je neplanirani mazohizam. Ali kako se ono lijepo kaže, potreba je majka izuma. Europa će se morati povećati svoju energetsku neovisnost. To vrijedi, dakako, i za Hrvatsku”, ustvrdio je.

Kovač ocjenjuje da “Rusi imaju problema zbog sankcija, ali su se uspjeli presložiti. Već su sličnu, iako puno manju ‘vojnu vježbu’ u obliku sankcija imali 2014. kada su anektirali Krim i zaposjeli dijelove Donbasa. Pojačali su u međuvremenu svoju ‘otpornost’ na sankcije. Očito da će sankcije manje štetiti SAD-u i Kini, a najviše Europi. U Europskoj uniji se govori o nekoj suverenosti, o europskom suverenizmu, a toga nema ni u tragovima. Kada je riječ o Europskoj uniji imamo, nažalost, puno konfekcije, a premalo vizije u ključnim centrima moći”.

O stajalištima Mire Kovača prema trenutnom stanju u EU i globalnom utjecaju ruske agresije na Ukrajinu, kao i o Kovačevoj političkoj ocjeni trenutnog stanja u BiH i na hrvatskoj političkoj sceni, pročitajte u intervjuu koji je dao novom broju Nacionala.

MIRO KOVAČ: ‘Vladimir Putin nema potrebu pregovarati, želi nastaviti osvajati’

Komentiraj