MIRO KOVAČ PROTIV STIEROVA PLANA za novu arhitekturu HDZ-a nakon Plenkovića

NACIONAL OTKRIVA KAKO SE STVORIO PRVI OZBILJNI SUKOB među Plenkovićevim protukandidatima za mjesto predsjednika HDZ-a i to zbog ideje da bi trebali raspodijeliti funkcije tako da Davor Ivo Stier bude predsjednik stranke, Ivan Penava njegov zamjenik, a da kandidat za premijera bude Domagoj Ivan Milošević

Počeo je prvi ozbiljan sukob između Plenkovićevih protukandidata za preuzimanje HDZ-a, i to oko buduće stranačke kadrovske arhitekture i raspodjele ključnih funkcija uspije li HDZ formirati buduću vladu. Ključno razilaženje pojačava se između Mire Kovača i Davora Ive Stiera i ono bi se moglo značajno odraziti i na nekoliko paralelnih i nepovezanih procesa koji, međutim, svi imaju jedan zajednički cilj – a to je slabljenje i potom rušenje Andreja Plenkovića s mjesta šefa HDZ-a na idućim unutarstranačkim izborima.

Prvi proces odnosi se na Plenkovićeve protukandidate, a riječ je prvenstveno o Miri Kovaču i Davoru Ivi Stieru koji, prema tvrdnjama izvora iz HDZ-a, radi na zajedničkoj izlaznoj strategiji s Domagojem Ivanom Miloševićem i Ivanom Penavom. Prema jednom od scenarija koji kruže HDZ-om, Stier i Kovač izašli bi na unutarstranačke izbore svaki samostalno, a potom bi onaj koji osvoji manje glasova podržao onoga koji uspije s Andrejem Plenkovićem ući u drugi krug. U tom drugom krugu svi zajedno išli bi, dakle, protiv Plenkovića. Nacionalov izvor blizak jednom dijelu vrha HDZ-a tvrdi da su Plenkovićevi protukandidati već raspodijelili i funkcije, i to tako što bi Davor Ivo Stier u slučaju pobjede postao predsjednik HDZ-a, a Ivan Penava bio bi njegov zamjenik. No, prema jednom scenariju, Stier bi mjesto kandidata za premijera na sljedećim parlamentarnim izborima prepustio Domagoju Ivanu Miloševiću, potpredsjedniku vlade iz mandata bivše premijerke Jadranke Kosor. U slučaju da se postigne dogovor s Mirom Kovačem, on bi u nekoj budućoj HDZ-ovoj vladi ponovno vodio resor vanjskih poslova.

Međutim, kako doznaje Nacional, Miro Kovač izričito se protivi takvom scenariju jer smatra da predsjednik stranke, onaj koji dobije najviše glasova svih članova HDZ-a, mora postati i kandidat za premijera. Jedan Kovaču blizak izvor iz HDZ-a za Nacional je rekao: “Snaga premijera dolazi iz stranke. Stranka je najvažnija stvar; ako imaš stranku, imaš moć, ako nemaš stranku, onda si maneken. Važno je da predsjednik stranke bude predsjednik vlade i da taj predsjednik bude osoba koja razumije domaću politiku, ali i da razumije položaj Hrvatske u Europi i svijetu. Dakle, predsjednik mora imati staturu i doma, ali isto tako mora razumjeti što se događa u svijetu i imati svoj stav.”

Neovisno o tome s kakvim će konačnim planom Plenkovićevi protukandidati istupiti na unutarstranačkim izborima, činjenica je da i Kovač, i Stier, i Penava trenutno vrlo otvoreno izazivaju Plenkovića.

Otvoreno iskazivanje neposluha Andreju Plenkoviću u HDZ-u Grada Zagreba, kao i u HDZ-u Zagrebačke županije, znak je da protivnici Plenkovića nastoje što više oslabiti uoči predstojećih izbora

Miro Kovač već je više puta otvoreno najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, a najupečatljiviji je bio njegov istup iz lipnja, na dan rekonstrukcije Vlade, kad je rekao:

“Imamo rekonstrukciju u hrvatskoj vladi, a za pobjede HDZ-a na sljedećim izborima nama je potrebna nadasve rekonstrukcija u HDZ-u.”

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković na to je odgovorio da najprije treba rekonstruirati Vladu, a HDZ konsolidirati te da ćemo vidjeti tko će biti glavni u toj igri, dok je predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković bio još oštriji i poručio Kovaču da ga njegova izjava diskvalificira za čelnika HDZ-a.

Kovač je poslije toga u intervjuu Jutarnjem listu izjavio da su članovi stranke pozdravili tu njegovu izjavu jer je nakon podbačaja HDZ-a na izborima za Europski parlament bilo jasno da se neke stvari moraju mijenjati.

“Kao član stranke i kao saborski zastupnik koji je izravno izabran u devetoj izbornoj jedinici, zabrinut sam. Rezultat na europskim izborima pokazao je da je HDZ u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine izgubio gotovo trećinu svojih birača. To dovoljno govori. Bio je to dosad najlošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini u njegovoj povijesti. Za pobjedu na nadolazećim izborima potrebna je očito promjena politike HDZ-a. Zato su naši članovi u velikom broju i pozdravili moju izjavu”, rekao je Kovač.

Potom je prije mjesec dana, gostujući u „RTL-u Danas”, Kovač rekao: “Gospodin Plenković je neki dan govorio da će biti kandidat i da će pobijediti. Ja sad kažem da ću ja biti kandidat i ja ću pobijediti!”

Plenković je potom izjavio da je stav Mire Kovača za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan te da on na politiku HDZ-a utječe koliko i nekakav građanin Finske u Finskoj, čime ga je pokušao prikazati potpuno marginalnim.

HDZ je doživio neuspjeh, biračko tijelo se podijelilo, puno tradicionalnih birača izašlo je na izbore, ali nisu glasali za HDZ. Stranku i biračko tijelo potrebno je ujediniti, to je moja misija i u tome ću uspjeti”, poručio je, s druge strane, nakon izbora za Europski parlament Davor Ivo Stier. On je u posljednje vrijeme imao nekoliko medijskih nastupa u kojima je izbjegavao otvoreno izreći da će se kandidirati, već upotrebljava fraze poput one u nedavnom intervjuu Večernjem listu, kako je sve što je u tom trenutku trebao reći, već rekao. U istom intervjuu nije, međutim, želio konkretno odgovoriti na pitanje hoće li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na unutarstranačkim izborima biti na njegovoj listi. Rekao je tek: “Doista mislim da je svaki član HDZ-a važan i svatko će izabrati kako će sudjelovati u stranačkim izborima.” Potom je, oko Penave, dodao sljedeće: “Apsolutno nemam nikakvih problema s izjavama Ivana Penave, dapače.”

Stier je, evidentno, odbio odgovoriti konkretno na pitanje oko Penave, a Nacionalovi izvori iz stranke uvjereni su da su se njih dvojica već o svemu dogovorili.

Kovač je, s druge strane, kako tvrde Nacionalovi izvori, svjestan toga da Stier trenutno preko Penave pokušava zauzeti ključno mjesto među Plenkovićevim protukandidatima jer je funkcija gradonačelnik Vukovara, koju Penava obnaša, iznimno važna i simbolična te on ima ogroman utjecaj među HDZ-ovim članovima.

Paralelno s tim procesima oko izbora najbolje strategije među Plenkovićevim protukandidatima, odvija se još jedan bitan proces – pojedine važne lokalne organizacije počele su otkazivati poslušnost Plenkoviću. U jednom dijelu taj se neposluh očituje u postavljanju kandidata koji nisu odobreni od vrha HDZ-a na određene funkcije, a u drugom na gotovo pa otvoreno opstruiranje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović i podršku njezinu protukandidatu Miroslavu Škori.

“Rušenje i poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima samo su sredstva za postizanje glavnog cilja, a to je rušenje Andreja Plenkovića s mjesta predsjednika HDZ-a. Dio HDZ-ovih organizacija aktivno radi upravo na ostvarivanju takvog scenarija”, te dramatične riječi izgovorio je prošlog tjedna Nacionalov izvor blizak dijelu vrha HDZ-a i iznimno dobro upućen u stranačka zbivanja. Taj izvor tvrdi da šef HDZ-a Andrej Plenković sve više gubi kontrolu nad stranačkom bazom koja mu otvoreno otkazuje poslušnost i da je dio neposlušnih HDZ-ovaca već otvoreno počeo raditi protiv Kolinde Grabar-Kitarović, upravo s ciljem da njezin mogući neuspjeh na predsjedničkim izborima iskoriste za konačni obračun s Plenkovićem. Kao jednog od onih koji su otvoreno otkazali poslušnost Plenkoviću, taj je izvor izdvojio Dražena Barišića, gradonačelnika Velike Gorice. On je izazvao šok u stranačkim krugovima kad se saznalo da je 13. listopada na lokalnoj manifestaciji Gastro Turopolja – Turopoljski nedjeljni ručak, koja se održavala u Velikoj Gorici, nastupio Miroslav Škoro, protukandidat HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović. Riječ je o najvećoj gastronomskoj manifestaciji Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije. Iako taj događaj formalno organizira Turistička zajednica Grada Zagreba, upućeni HDZ-ovci tvrde kako je posve jasno da Škoro ne bi mogao nastupiti da to nije izravno odobrio Dražen Barišić. Nacionalov izvor ovako je prepričao pozadinu Škorina nastupa:

“Škoro je otpjevao nekoliko pjesama i nastao je potpuni delirij, a prije nastupa ondje se fotografirao s posjetiteljima i iskoristio cijeli događaj kao dio svoje predizborne kampanje. A to mu je omogućio upravo Barišić.” Škoru i Barišića veže i osobno prijateljstvo pa je tako nakon prošlogodišnje operacije srca Škoro u Večernjem listu rekao da su ga, od političara, u bolnici posjetili Rajko Ostojić i Dražen Barišić.

No to nije jedini “incident” koji je izazvao Barišić. On je nedavno uz pomoć glasova sebi odanih HDZ-ovaca izvršio prevrat u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije i donio odluku o smjeni dosadašnjeg predsjednika Skupštine Damira Mikuljana, kojeg smatraju čovjekom odanom Plenkoviću. Ta odluka zasad je donesena na tijelima HDZ-a Zagrebačke županije i trebala bi se provesti na sljedećoj sjednici Skupštine, no formalno se Mikuljan još uvijek vodi kao predsjednik.

“Sve je počelo kad je Mato Čičak, gradonačelnik Rugvice, morao napustiti mjesto saborskog zastupnika jer je onda bio zamjena Goranu Mariću. Kad je Marić smijenjen s mjesta ministra državne imovine, Čičak je ostao bez funkcije u Saboru i vratio se u Županijsku skupštinu Zagrebačke županije. Barišić je na sastanku s Plenkovićem i vodstvom HDZ-a tražio da Čičak postane predsjednik Skupštine, ali Plenković je bio protiv toga. No unatoč tome, Barišić je uspio to provesti”, ispričao je Nacionalu izvor iz HDZ-a, a drugi izvor taj je scenarij potvrdio. Službeno, na stranicama Županijske skupštine Zagrebačke županije još uvijek se navodi ime Damira Mikuljana.

Da Plenković polako počinje gubiti kontrolu, uvjereni su HDZ-ovci s kojima je Nacional razgovarao, pokazuje činjenica da to nije bio izolirani slučaj. Naime, potpuno neočekivano dogodio se neposluh i u Skupštini Grada Zagreba, kada je zagrebački HDZ trebao donijeti odluku o tome tko će zamijeniti Dragu Prgometa na mjestu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Skupštini. Već je sve bilo spremno da se izglasa Plenkovićev kandidat Mislav Herman, a za tu odluku već su glasali svi zastupnici u Klubu i Plenković se s tim složio. Međutim, kako je pisao i Jutarnji list, prošlog utorka navečer došlo je do obrata. Uoči sjednice Gradskog odbora HDZ-a održan je sastanak Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a na kojem su svi od 12 prisutnih članova glasali za to da predsjednik Kluba bude novi kandidat Ivan Kujundžić. Tu odluku potom je potvrdio Gradski odbor. Svi članovi, osim Mislava Hermana, glasali su za Ivana Kujundžića.

‘Škoro je u Velikoj Gorici otpjevao nekoliko pjesama i nastao je delirij, a prije nastupa ondje se fotografirao s posjetiteljima i iskoristio sve za svoju kampanju. To mu je omogućio upravo Barišić’

Jedan ugledni zagrebački HDZ-ovac smatra da bi taj scenarij mogao biti posljednica osvete predsjednika zagrebačkog HDZ-a i glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića koji, po svemu sudeći, sumnja u to da su podatke o njegovoj neadekvatno ispunjenoj imovinskoj kartici, u koju nije bilo upisano 700 četvornih metara okućnice koja pripada velikoj obiteljskoj kući od 180 m2 na Krku, u javnost plasirali ljudi iz samog vrha HDZ-a.

Za sada nema informacija prema kojima bi ta akcija zagrebačkog HDZ-a bila usmjerena protiv Kolinde Grabar-Kitarović jer je, uostalom, Andrija Mikulić šef njezine kampanje za Zagreb, ali sve takve turbulencije ukazuju na žestoka stranačka previranja i borbe za zauzimanje pozicija uoči unutarstranačkih izbora, koje mnogi u HDZ-u smatraju ključnim izbornim procesom. U tom kontekstu Kolinda Grabar-Kitarović, a s njom i Andrej Plenković, ima dvostruki problem. S jedne strane stoji dio HDZ-a koji se više ili manje otvoreno svrstava uz Miroslava Škoru, a s druge onaj dio HDZ-a kojem su prioritet međusobni obračuni pa im je zbog toga predsjedničina kampanja u drugom planu.

Nacionalovi izvori iz HDZ-a upozorili su na to da ima i onih koji formalno podržavaju Kolindu Grabar-Kitarović, ali svojim ponašanjem i izjavama rade posve suprotno i nastoje je u svakoj prilici omalovažiti. Među tim ljudima su i neki koji su trenutno u samom vrhu piramide vlasti, kako u stranci tako i u državi.

“Osobno sam čuo kako osoba iz samog vrha stranke u užem društvu vrlo neprimjereno priča o predsjednici. Ta osoba, a pritom je riječ o jednom od najviših dužnosnika u državi, čini to vrlo otvoreno i bez imalo ustezanja, koristeći pritom posve neprimjereni rječnik”, rekao je taj izvor.

Drugim riječima, kampanja Kolinde Grabar-Kitarović mogla bi biti minirana s više frontova, sve s ciljem da njezino rušenje žestoko uzdrma položaj Andreja Plenkovića i pripremi teren za njegov poraz na unutarstranačkim izborima.

U tom kontekstu mnogi u HDZ-u sada citiraju stranačkog doajena Vladimir Šeksa, koji je na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, sredinom rujna, rekao da bi poraz Kolinde Grabar-Kitarović oslabio i Plenkovićevu poziciju u stranci. Plenković je na to, kako je prenio Novi list, prilično osorno odbrusio Šeksu da poraz Kolinde Grabar-Kitarović ne bi predstavljao i njegov poraz, da njezinu sudbinu ne treba vezati uz njegovu i da bi se on i u takvim okolnostima uspio održati na čelu stranke.

To Plenkovićevo uvjerenje, međutim, dijeli sve manje ljudi u HDZ-u, a jedan od Nacionalovih stranačkih izvora zaključio je:

“Plenković je mogao mirno vladati najmanje još jedan mandat da nije napravio nekoliko glupih grešaka. A te su greške povezane s njegovim egom i autokratskim mentalnim sklopom koji se odražava i u njegovu uvjerenju da je nepogrešiv. On naprosto ne trpi da mu se itko suprotstavlja.”

 

Komentiraj