UN-ov summit o izbjeglicama je na neki način prvi put da je stvorena matrica kako dugoročno, organizirano i humano pristupati prema izbjeglicama i migrantima diljem svijeta, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač tijekom svog sudjelovanja na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku u sklopu koje je održan i spomenuti summit.

Ministar Kovač svoj posjet UN-u iskoristio je i za mnoge susrete s kolegama, između ostalih i s ministrom vanjskih poslova Bjelorusije Vladimirom Makeiem.

Kovač će sudjelovati i na radnom ručku Američko-jadranske povelje kojom trenutačno predsjeda Hrvatska, te na sastanku na razini ministara vanjskih poslova u okviru sveobuhvatnog ugovora o zabrani nuklearnog testiranja.

Ministar vanjskih poslova bit će nazočan i na Općoj skupštini kada bude svoj govor držala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je najavila da će govoriti o takozvanoj agendi 2030., usmjerenoj ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja, koji su pretpostavka za rješavanje mnogih problema, među njima i izbjegličke krize. U svemu tome, kako je rekla, Hrvatska se posebice mora usredotočiti na obrazovanje, na jednakost spolova, školovanje djece i promicanje prava na sigurnost i prava na razvoj.

“Sve u svemu, ovo je vrlo zanimljiv i intenzivan dan za hrvatsku diplomaciju”, zaključio je ministar Kovač.

Komentiraj