Miro Gavran dobio nagradu za životno djelo na 27. Danima Josipa i Ivana Kozarca

Na ovogodišnjim 27. Danima Josipa i Ivana Kozarca, koji su se održaliu u Vinkovcima, hrvatskom dramatičaru, romanopiscu i članu suradniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Miri Gavranu u subotu je dodijeljena nagrada za životno djelo.

Godišnje nagrade dobili su akademik Krešimir Nemec za knjigu ‘Leksikon likova iz hrvatske književnosti’ te Julijana Matanović za knjigu ‘Djeca na daljinu’.

Povelje uspješnosti kojima se svake godine nagrađuju mlađi autori dodijeljene su osječkim autorima Mirjani Repanić-Braun i Mariu Braunu za knjigu ‘Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku’ te Pauli Rem za knjigu ‘U ime kapitala’.

“Nagrada mi puno znači posebno jer nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a kako sam ja rođeni Slavonac, moram biti iskren i reći da sam se s velikim zadovoljstvom primio vijest o nagradi i to u gradu koji je za mene simbol književnosti i kulture i kazališta”, izjavio je Miro Gavran.

Julijana Matanović rekla je da je prvu književnu nagradu dobila upravo u Vinkovcima 1997. godine na istoj književno-znanstvenoj manifestaciji za knjigu „Zašto sam vam lagala“ što joj je bio snažan poticaj, a drugu nagradu na Danima Josipa i Ivana Kozarca dobila je prije sedam godina za knjigu „I na početku i na kraju bijaše kava“.

Književno znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada ‘Privlačica’ i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume, a u cilju očuvanja i revitalizacije slavonske književne baštine u okviru hrvatske književnosti s obzirom da ju je književna povijest dugo smiještala na margine nacionalne knjiženosti.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]