FaH

Miro Cerar: O slovenskom zapošljavanju stranih radnika na crno

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da je u srijedu da je grozno i nedostojno Slovenije ponašanje slovenskih poslodavaca koji su više stotina stranih radnika zaposlili na crno, isplaćujući im na ruke 150 eura mjesečno bez doprinosa i osiguranja.

“To ponašanje ne grozno i nedostojno jedne razvijene europske države”, kazao je Cerar, komentirajući aferu koju su prije dva tjedna otkrili inspektori ministarstva financija u poduzeću “Marof Trade” blizu Postojne. Tvrtka je radila u industrijskoj zoni tamošnje državne šumarske industrije.
Došavši u inspekciju u noćnim satima, kako bi izbjegli skrivanje pravog stanja u tom poduzeću, inspektori su konstatirali da je tamo u šumarskoj i drvnoj industriji na teškim poslovima radilo nekoliko stotina stranih radnika iz Bugarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i drugih država. Inspekcija je ustvrdila da su strani radnici radili u “skoro robovskim uvjetima”, prenijeli su slovenski mediji, a neki tvrde da su u tome prednjačile dvije tvrtke registrirane na vlasnike s albanskim prezimenima.
Zaposleni su radili  svaki dan u tjednu bez obzira je li bila nedjelja ili praznik, a spavali u barakama “na smjenu” u istim ležajima po dva.
Cerar je, komentirajući slučaj u razgovoru za nacionalni radio, kazao kako je to nedostojno i sramotno, te da je od ministrice za rad i socijalnu skrb Anje Kovač Mrak zatražio da mu sastavi detaljno izvješće, kako bi odlučio što će dalje poduzeti.
U najvećoj slovenskoj sindikalnoj centrali Savezu Samostalnih sindikata (ZSSS) zauzeli su se za iskorištavane radnike i zahtijevaju da se s njima sklope ugovori po zakonu o radu, kako bi dobili sva prava koja im pripadaju, te upozorili da iskorištavanje stranih radnika nije rijedak slučaj.

Komentiraj