Interpelacija protiv slovenske vlade najavljena za idući tjedan sasvim je neprimjerena i dio je “frontalnog napada”  koji izvodi najveća opozicijska stranka, u želji da izazove prijevremene izbore, izjavio je u subotu slovenski premijer Miro Cerar.

“Ova je vlada u protekle dvije godine učinila mnogo i izvukla zemlju iz krize. Sada kad imamo toliko novih izazova kod kojih bi bila potrebna suradnja vladajućih i oporbe, neki se očito već koncentriraju na nove izbore i žele postići političke efekte”, kazao je Cerar na najavu Janeza Janše, predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivšeg premijera, da će pokušati srušiti Cerarovu vladu u parlamentu.
Janša je u subotu na stranačkom skupu kazao da će idući tjedan uložiti interpelaciju protiv cijele Cerarove vlade koja je po Janšinim riječima neuspješna i “kiti se tuđim perjem”.
Sloveniji je po Janšinim friječima opet dobro krenulo od 2012., a zakon o stabilizaciji javnih financija i štednji koji je to omogućio prihvatila je upravo njegova vlada koja je onda srušena izglasavanjem neopovjerenja  parlamentu.
Cerar se s time ne slaže, te upozorava na popravljene indekse i bonitetne ocjene koje njegovoj vladi priznaje i međnarodna javnost i rejting agencije.
“U parlamentu ćemo dokazati najavio da je da ova vlada ima mnogo rezultata i da su paušalne ocjene oporbe neutemeljene”, kazao je  Cerar.

Dodao je da se osobno ne bavi postizanjem političkih efekata, pa će zato i dalje nastaviti svoj dosadašnji rad, ne obazirući se na “frontalne napade” koje interpelacijama protiv ministara, a sada i cijele vlade ove jeseni izvodi opozicija.
Najavljujći interpelaciju protiv Cerarove vladajuće ekipe, Janša je prije toga kazao kako “ne bi bilo iznenađenje” ako bi iduće godine u Sloveniji bili novi prijevremeni parlamentarni izbori, godinu dana prije redovitih.
Uz mogućnost interpelacije protiv pojedinih ministara, slovenski ustav predviđa i mogućnost podizanja interpelacije protiv kompletne vlade. Za to je potrebno prikupiti samo 10 potpisa od 90 zastupnika, koliko ih je u parlamentu, čime se izaziva mala politička kriza, ali ne i mogućnost rušenja vlade ako ona ima čvrstu parlamentarn većinu kako je to slučaj s Cerarovom.

Samo ukoliko natpolovična većina zastupnika u procesu interpelacije ocijeni da je ona utemeljana, oporba može predložiti glasovanje o povjerenju vladi, no i  tom slučaju nema mnogo šanse za uspjeh jer do glasovanja dolazi samo ako predloži novog kandidata za premijera koji je okupio novu parlamentarnu većinu.
U slučaju izglasavanja nepovjerenja “starom” premijeru, to istodobno znači davanje povjerenja novom kandidatu koji odmah stupa na dužnost.
Iako je zadnja dva mjeseca ponešto popravljen rejting Cerarove stranke u anketama, pa bi ona na eventualnim prijevremenim izborima imala više zastupnika od Janšine, Cerarovu koalicijsku vladu još vijek negativno ocjenjuje preko 60 posto ispitanika, nezadovoljnih mjerama štednje, nezaposlenošću koja je još uvijek visoka, te stopama rasta koje su daleko od onih koje su se bilježile prije globalne ekonomske krize 2008.

Komentiraj