Mirko Boch: ‘Filharmonija je ponos grada Zagreba i cijele Hrvatske’

Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, govori o uspješnoj godini orkestra koji je predstavljao hrvatsku glazbu diljem svijeta i prvi put nastupio u Jeruzalemu te najavljuje novu koncertnu sezonu

Filharmonijskim balom Zagrebačka filharmonija završila je, tradicionalno, još jednu godinu. Želja i motivacija orkestra od 119 glazbenika na visokoj su razini, posebno zbog činjenice da uslijed pandemije, pa kasnije i potresa, nisu mogli održavati koncerte. Mirko Boch, ravnatelj Filharmonije, u tjedniku Nacional rezimirao je godinu iza nas te najavio najvažnije nastupe.

ZgNews: Filharmonijski bal “Strauss gala” bio je ove godine u znaku glazbe koja se često svira upravo u ovo božićno i novogodišnje vrijeme, zašto ste se odlučili baš za glazbu Johanna Straussa?

Strauss je sinonim za polke i valcere, a božićno i novogodišnje vrijeme ne može se   zamisliti bez Straussove glazbe. Ove godine odlučili smo se za dvojicu Straussa, starijeg i njegova sina, u dogovoru sa šefom-dirigentom Dawidom Runtzom.

ZgNews: Kako biste ocijenili godinu iza nas, dosta se sviralo?

Godinu koja je upravo završila ocijenio bih vrlo plodonosnom, vratili smo se na britansko tlo, imali smo šest koncerata pod ravnanjem maestra Jana Lathama Koeniga. Predstavili smo hrvatske skladatelje – Doru Pejačević – sa sopranisticom Marijom Vidović održali šest koncerata. Ponovno smo pozvani u Veliku Britaniju, 2024. godine. Nadalje, imali smo koncert u češkoj Ostravi, na lijepom festivalu. U Češkoj nismo bili dugi niz godina… Godinu smo završili gostovanjem u svetom gradu Jeruzalemu, gdje smo bili prvi put u povijesti Filharmonije. Predstavili smo hrvatsku glazbu, dobili ovacije, na što smo posebno ponosni. Za mene je to bilo nešto zaista posebno.

Ponosan sam na svoje glazbenike, posljednje dvije i pol godine bile su iznimno teške – korona, potres, godinu i pol dana bez naše Dvorane Lisinski. Ali radili smo ono što najviše volimo i što najbolje znamo – grlili smo publiku glazbom. Kao ravnatelj sam ponosan jer sve što smo radili, bilo je sa srcem.

Istaknuo bih nedavno održani Božićni koncert s Darijom Auguštan, mladom sopranisticom, dobitnicom nagrade za najboljeg mladog glazbenika. Mislimo na mlade naraštaje, oni su naša budućnost. Darija je pokazala da je čeka velika karijera.

ZgNews: Koji su planovi za iduću godinu? Prekrasni nastupi su najavljeni, ali sigurno Filharmonija još nešto priprema?

Najavio bih Festival Dore Pejačević, s našim šefom-dirigentom Dawidom Runtzom. Snimili smo dva CD-a sa skladbama Dore Pejačević, s mladom pijanisticom Mijom Pečnik, također dobitnicom nagrade za mladog glazbenika. Četiri pjesme Dore Pejačević pjevala je mlada sopranistica, spomenuta Marija Vidović. Festival koji pripremamo bit će kruna svih tih posljednjih nekoliko godina, da svijetu predstavimo sjajnu kompozitoricu Doru Pejačević. Takvim se uspjesima Zagrebačka filharmonija ponosi, uvijek izvan granica Hrvatske predstavljamo hrvatsku glazbu. To nije samo naša obveza već i zadovoljstvo.

ZgNews: Vaš drugi mandat bliži se kraju, na što ste najponosniji? Je li Zagrebačka filharmonija onakva kakvom ste je zamislili kada ste zasjeli na čelo?

Zagrebačka filharmonija danas je orkestar od 119 glazbenika, otvorena su nam širom vrata cijeloga svijeta. Imamo četiri ciklusa -Crveni, Plavi, Off i MINIMINI, na koji smo posebno ponosni jer radimo predstave za djecu. Imali smo praizvedbu „Napokon orkestar!“, radili smo „Ivicu i Maricu“, „Božić kod zimogroznih“, a sve to s Petrom Radin koja je redateljica, a naši glazbenici sviraju, komponiraju. To je posebno bitno, pokazujemo kakvu izvrsnost ima naš orkestar. Zagrebačka filharmonija je na puno višoj razini nego prije i ponosan sam, s velikim oduševljenjem gledam na to što smo napravili. Pred Filharmonijom je sjajna budućnost, mislim da smo s pravom ponos Grada Zagreba i Hrvatske. Poželio bih svima sve najbolje u novoj godini, puno zdravlja, sreće i glazbe Zagrebačke filharmonije.

Komentiraj