Mirjana Kaltak: Do utorka dogovor o osnovici i neoporezivim iznosima, inače štrajk

Predsjednica sindikata radnika zagrebačke Čistoće Mirjana Kaltak izjavila je za N1 da do utorka s upravom moraju postići dogovor oko osnovice i neoporezivih iznosa, jer inače slijedi štrajk.

Pozitivan dogovor s upravom očekuju jer će u suprotnom posegnuti za zakonskom najavom štrajka, a to bi moglo obuhvatiti gotovo 4.000 radnika Zagrebačkog holdinga, najavila je Kaltak.

“Očekujemo dogovor, a što će biti u konačnici, nitko ne može prognozirati”, rekla je Mirjana Kaltak i na pitanje hoće li na pregovore u utorak doći gradonačelnik Tomislav Tomašević dodaje: “Neka dođe. Možda bi s njim mogli neke stvari lakše dogovoriti nego s upravom. Ako ne postignemo dogovor, cijeli Holding ide u štrajk, a to znači kolaps”.

Govoreći o najvažnijim stavkama za pregovore s radnicima Čistoće istaknula je kompletna materijalna prava svih zaposlenika Holdinga i konačni dogovor da se sistematizacija mora napraviti do 28. veljače po podružnicama.

Kaltak ističe da atmosfera na sastancima s upravom normalna, uobičajena te da ponekad dođe do povišenih tonova. Na pitanje što ako ne dođe do dogovora sutra, predsjednica Sindikata odgovara: “Onda imamo regularni zakonski postupak najave štrajka i sindikalne akcije. Nadam se da do toga neće doći.”

Napomenula je također da se razgovori o koeficijentima vode do 28. veljače, a da do sutra moraju postići dogovor oko osnovice i neoporezivih iznosa.

Kaltak je najavila da će se u utorak u Čistoći sastati predstavnici Uprave Zagrebačkog holdinga i Grada s radnicima i sindikalcima na kojem će se razgovarati o izradi sistematizacije, koeficijentima i otežanim uvjetima rada.

Sastanak u Čistoći – podružnici Zagrebačkog holdinga zakazan je u skladu s obećanjem gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koje je dao radnicima u četvrtak, kada su prekinuli trodnevnu obustavu rada, rekla je Kaltak Hini.

Podsjetila je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike na 1,80 i za vozače na 2,40.

Taj radni sastanak vezan je za postupak mirenja predstavnika sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, koji će trajati do utorka, 31. siječnja.

“Jedan od zahtjeva u postupku mirenja upravo su sistematizacije po svim podružnicama Zagrebačkog holdinga. Svaka podružnica pregovara za sebe, a onda sve to dolazi pregovaračkom odboru sindikata i poslodavca na potvrđivanje”, objasnila je Kaltak.

Nadamo se da idemo u dobrom smjeru i da će pregovori završiti dogovorom, poručila je Kaltak i izrazila nadu da neće trebati bilo kakve sindikalne akcije, uključujući i štrajk u svim podružnicama Holdinga.

Tomašević: Cijene komunalnih usluga ovisit će o konačnom ishodu pregovora

Nakon štrajka radnika Čistoće, koji je završio u četvrtak, dogovoreno je da se pet zahtjeva štrajkaša odmah ispuni, a o ostalih šest će se razgovarati u idućih mjesec dana.

Prihvaćeni su zahtjevi o novoj sistematizaciji u roku 30 dana, plaćanju kartica vozača, donošenju detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, boljoj HTZ opremi i besplatnom parkingu u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Pregovori se nastavljaju o povećanju osnovice za 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, povećanju koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova, dodatku na otežane uvjete rada i pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Tomašević je u petak izjavio da će cijene komunalnih usluga ovisiti o pregovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika, posebice kada je riječ o Čistoći.

“Cijene će ovisiti o konačnom ishodu pregovora jer jedini prihodi Čistoće dolaze od plaćanja odvoza otpada, tako da moramo naći balans između zahtjeva radnika za povećanjem plaća i onoga što građani mogu platiti kroz cijenu komunalne usluge”, istaknuo je Tomašević.

Komentiraj