HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ua

Mirando Mrsić traži promjene u SDP-u i poručuje Bernardiću: ‘Honeymoon is over!’

Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića, objavio je na svom Facebook profilu da traži odgovornost rukovodstva stranke za loše izborne rezultate te traži promjene u stranci.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Jesmo li izgubili ili dobili lokalne izbore? Tko je odgovoran ili zaslužan?

Slušajući ovih dana razne komentatore ali i istupe rukovodstva moglo bi se zaključiti da je SDP pobjednik ovih lokalnih izbora ili barem da je obranio zatečeno stanje.

Unatoč porukama rukovodstva SDP-a, koje odišu optimizmom, mišljenja sam da SDP kao najjača oporbena stranka ne može nikako biti zadovoljan sa rezultatima lokalnih izbora i da upravo takva poruka treba doprijeti do našeg članstva ali i do svih građana koji su (ili još uvijek) simpatiziraju SDP. Moramo biti iskreni i sami sebi priznati da se od SDP-a, kao najveće (za sada) oporbene stranke, očekivalo puno više.

Na žalost SDP se predugo bavio sam sobom i unutarnjom konsolidacijom, pa tako i u razdoblju kada smo se morali baviti pripremom za lokalne izbore. Uz to je izostala konkretna temeljna politička platforma SDP-a o onome što će SDP-ovi kandidati za čelna mjesta, ali i za predstavnička tijela na lokalnoj razini, ponuditi građanima u predstojećem razdoblju. Osim toga, izostale su konkretne mjere na pripremi naših kandidata na terenu, ali i motivacija članstva.

To je bila zadaća rukovodstva i u tome su podbacili.

Iako je predsjednik stranke bio prisutan terenu – ali stranci za pobjedu treba daleko vise od slikanja i druženja sa građanima . U prvom redu jasna vizija, jasne politike i poruke te jedinstvo stranke bez dijeljenja na moje i one druge.

Mislim da su očekivanja naših članova puno veća i da svi imamo odgovornost i dužnost učiniti SDP boljim. Smatram da su naši članovi, ali i građani izgubili povjerenje u SDP i da do sada ništa nije učinjeno da se to povjerenje vrati. Upravo zato nismo ostvarili željeni rezultat.

Pred nama su vjerojatno parlamentarni izbori. Rezultati lokalnih izbora za nas sve koji vjerujemo u socijaldemokraciju trebaju nas potaknuti da se stvari u stranci počnu mijenjati na bolje, i to ODMAH. Ako želimo da SDP ostane jedina moguća opcija protiv neoliberalne politike HDZ-a, vremena za čekanje da se dogode promjene više nema.

U Zagrebu na prošlim parlamentarnim izborima koalicija SDP/HNS/HSU/HSS je dobila 142.763 glasa. Na lokalnim izborima u nedjelju ista koalicija stranaka je dobila 67.189 glasova. Svaki komentar je suvišan.

Potrebne su nam promjene – i to hitno!

Puno toga je rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada sa članovima. Ništa od toga na žalost nije učinjeno. I ovi rezultati su posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. „Honeymoon is over“ – od vodstva se traže rezultati”, stoji u njegovoj objavi na Facebooku.

Podsjetimo, u novom broju Nacionala pisali smo o tome kako će pet županijskih organizacija uskoro zatražiti održavanje izvanredne stranačke konvencije na temu izbora novog predsjednika SDP-a.

Komentiraj