Mira Sorvino očekivala je kraj karijere nakon što je prokazala Weinsteina

Glumica Mira Sorvino, osvajačica Oscara za ulogu u filmu „Moćna Afrodita“ Woodyja Allena iz 1995. godine, bila je jedna od prvih koja je javno progovorila o seksualnim napadima i maltretiranju Harveya Weinsteina. Ispričala je to novinaru Ronanu Farrowu za njegov tekst objavljen u magazinu The New Yorker kojim je, zajedno s tekstom koji su Jodi Kantor i Megan Twohey objavile u New York Timesu, započeo pad filmskog mogula koji je nedavno osuđen naa 23 godine zatvora. U intervjuu za portal Vulture rekla je kako je bila iznenađena što je njezina ispovjed dala dodatni polet drugim ženama da javno ispričaju svoja iskustva s Weinsteinom.

Mira Sorvino rekla je kako je mislila da će javna ispovjest „okončati moju karijeru zauvijek te da nikada više neću raditi. Nije baš bilo ‘zviždača’ koju su nastavili raditi“. Međutim, ona smatra da je taj intervju ljudima u filmskoj industriju dao novi pogled na nju i njezin glumački potencijal. „Na neki čudan način vidjela sam pristojnost kod ljudi koji se nalaze na poziciji moći i koji su pomislili ‘Čekaj, možda trebamo Miri dati novu priliku. Naime, sada shvaćamo’.

U tekstu Ronana Farrowa, Mira Sorvino se prisjetila prve neugodne scene s Weinsteinom koja se zbila 1995. godine na Toronto Film Festivalu gdje je promovirala film „Moćna Afrodita“ koji je Weinstein ujedno producirao. Njih dvoje našli su se u sobi kada joj je, kako je ispričala, Weinstein prvo počeo masirati ramena nakon čega je navalio na nju, a ona je pobjegla iz sobe. Nekoliko tjedana kasnije, Weinstein ju je pozvao u svoj apartman kako bi razgovarali o novim marketinškim idejama za promociju filma „Moćna Afrodita“. Ona je pristala, ali je nazvala svog prijatelja i rekla da im se pridruži kako bi je zaštitio od potencijalnog Weinsteinovog napada. Kada je došla do Weinsteina i rekla da će doći i njezin dečko (koji to zapravo nije bio), Weinstein je napustio sastanak.  Ona se pojavila u još nekim filmovima koje je producirao Weinstein ali je kazala kako je osjećala da joj karijera ne napreduje zato što je odbila Weinsteina.

Da je tome tako, potvrdio je Peter Jackson, redatelj trilogije „Gospodar prstenova“, nakon što je pročitao tekst u The New Yorkeru. On je namjeravao angažirati i nju i Ashley Judd u toj trilogiji kada su ga nazvali braća Weinstein i rekli da je suradnja s te dvije glumica prava noćna mora i da ih treba izbjeći po svaku cijenu. „U to vrijeme nisam imao razloga propitivati tu tvrdnju“, rekao je Jackson priznajući da sada shvaća što je zapravo bio cilj Harveya Weinsteina. Mira Sorvino je tada na društvenim mrežama napisala kako ju je izjava Petera Jacksona rasplakala jer je to bila potvrda da joj je Harvey Weinstein želio uništiti karijeru.

Komentiraj