Mira Banjac o posljednjem susretu s Batom Stojkovićem

Proslavljena glumica koja je glumila suprugu legendarnog Danila Bate Stojkovića u filmovima “Balkanski špijun” i “Varljivo leto ’68”, kaže da je Bata bio težak partner kome je gluma bila sve u životu. Ona kaže da je Bata znao biti živčan kao i junaci koje je često glumio. “Kad bi ga nešto iznerviralo, i te kako je umeo da plane. Uglavnom se to dešavalo kad se dogodi neka nepravilnost, netačnost na sceni.”

Legendarni glumac naročito je bio težak tijekom snimanja ‘Balkanskog špijuna’: “Tokom snimanja napravio mi je stotinu neprijatnosti, ne želim ni da pričam o njima. Ali onda na kraju klekne, poljubi mi ruku, donese veliku korpu cveća, čokoladu. Batu ko je voleo, voleo ga je. Na takve je prosipao svoju ljubav. Ali nije voleo netalentovane ljude, i to je pokazivao. Mi se svi u životu sretnemo sa nedarovitim čovekom, pa poželimo da mu pružimo šansu, ali on jednostavno nije voleo nedarovite.”

Kad su njih dvoje pretposljednji put zajedno bili na sceni on je zamalo ispustio dušu na daksama koje život znače.  “On je skoro umro na sceni. Igrali smo njegovu pretposlednju predstavu ‘Korešpodenciju’, bio je teško bolestan, znoj je lio sa njega. Imao je dosta pokreta, mi smo mu nudili da sedne u jednu fotelju, a da mi odradimo sve ostalo. Nije pristajao na to. Kad smo krenuli da se poklonimo, čvrsto me je stegao za ruku i u jednom momentu je pokleknuo. Presekla sam se. Ali je našao snage i ustao, poklonio se. Pamtim kad je tog dana otišao kroz dvorište pozorišta, to nam je bio poslednji susret.”

Bata Stojković umro je 16. ožujka 2002. godine.

Komentiraj