Zeljko Mrsic/PIXSELL

MIOMIR ŽUŽUL “Ne vjerujem da će se odnosi SAD-a i Hrvatske bitno promijeniti”

Bivši hrvatski šef diplomacije i veleposlanik Hrvatske u SAD-u Miomir Žužul u srijedu je za portal Index prokomentirao rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u i pobjedu Donalda Trumpa.

“Ne očekujem neko veliko jačanje suradnje s Europskom unijom, mislim da bi tu čak moglo doći i do slabljenja. Mislim da će se s vremenom redefinirati i uloga u svijetu. Naime, mislim da je razlika između ovoga i prijašnjega pristupa kakav je bio i u Clintonovo, pa čak donekle i u Bushevo i Obamino vrijeme – a koji je zapravo polazio od svijeta pa se onda reagiralo ovisno o tome što se zbiva u svijetu – utoliko što će nova, Trumpova politika polaziti od Amerike i jasno izraženih američkih interesa, a onda u kontekstu toga odrediti reagiranje prema svijetu i u svijetu”, kazao je Žužul.

Smatra da se odnosi SAD-a sa Hrvatskom neće bitno promijeniti, te kako SAD Hrvtasku vidi kao potencijalnog partnera. “Hrvatska ima dosta interesa koje može ostvariti u odnosu na Ameriku, ali to će ovisiti o tome koliko će biti aktivna hrvatska vanjska politika, a mislim da hoće. Svaka promjena administracije pruža i nove mogućnosti. Kako je došlo i do promjene vlade u Hrvatskoj, mišljenja sam da ta vlada ima dobre međunarodne pozicije i dobru poziciju izgraditi nove, čvršće odnose sa SAD-om”, rekao je Žužul za Index.

Komentiraj