Mioković: ‘Studentima s potresnih područja pola milijuna kuna i izvanredni ispitni rokovi’

Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, govori o pomoći kolegama čiji su domovi stradali u potresima

Zbog potresa i pandemije mnogi su građani u protekloj godini pretrpjeli velike gubitke. Među njima su i studenti kojima su protekla dva semestra izgledala puno drugačije nego što su navikli. Osim što su neki od njih ostali bez svojih domova u potresu, studenti su se morali naviknuti na online nastavu umjesto kontaktne te su neki od njih ostali bez posla koji im je bio osnovni izvor prihoda. O studentskim problemima i radu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu razgovarali smo za Zagreb News s njegovim predsjednikom, studentom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Mihovilom Miokovićem.

Kaže kako se rad Studentskog zbora uvelike promijenio prvenstveno iz društvenog aspekta. „Puno je teže prenositi znanje kada je nastava online, pa je tako i puno teže voditi studentske stvari kada je teško okupiti se fizički i riješiti probleme koje imamo. Tako da smo se morali dosta snalaziti. Imamo puno više online sastanaka, ali su nas ti sastanci naučili konkretnosti. Puno su kraći i učinkovitiji. Korona nas je limitirala i naučila da budemo učinkovitiji, da probleme rješavamo što je brže moguće i sa što boljim rezultatima.“

Kao ključni problem studenata Mioković ističe prelazak s kontaktne na online nastavu zbog koje se kvaliteta nastave srozala. Iako je nastava na nekim fakultetima u ovom semestru jednim dijelom bila kontaktna, Mioković ističe da se studente nije prisiljavalo na kontaktnu nastavu ako su za to imali opravdane razloge. Kada govorimo o studentskim poslovima, Mioković kaže kako je ponuda studentskih poslova sve manja, ali potražnja je ostala ista što u usporedbi s 2019. znači pad od otprilike pola milijuna kuna u natječajnim provizijama Studentskog centra, odnosno pad posla za oko 15 posto. Studenti su prestali biti izbirljivi oko poslova, ali unatoč tome studentski posao je gotovo nemoguće pronaći.

Nakon potresa u ožujku 2020. bilo je oštećenja na Studentskom domu Lašćina i Ante Starčević, mali oštećenja su sanirana prije početka tekuće akademske godine. Srećom, u posljednjem potresu oštećenja u objektima za studentski smještaj nije bilo. Studentima koji ranije nisu aplicirali za subvencionirani smještaj nakon potresa u Petrinji i Sisku, a ostali su bez svojih domova ili su im znatno oštećeni, Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo je smještaj u studentskim domovima. Također, Ministarstvo je dodijelilo 45 računala Učiteljskom fakultetu u Petrinji koje je raspodijelilo među osobljem i studentima, rekao je Mioković. „Moram pohvaliti i rektora Damira Borasa jer će studentima s potresom pogođenog područja biti dodijeljeno 100 stipendija u iznosu od 10000 kuna.

Isto tako, studentima će se zbog potresa i korone izaći u susret s izvanrednim rokovima. Manje-više su sve sastavnice Sveučilišta studentima izašle u susret.“ Također, i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu izdvojio je pola milijuna kuna koje će dodijeliti studentima s područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba kojima su domovi označeni crvenom ili žutom naljepnicom. Sredstva će raspodijeliti u obliku jednokratne novčane pomoći u iznosu od 5000 kn ili 2500 kn.

Osim što blisko surađuju s upravom Sveučilišta i studentima, Studentski zbor je u ponedjeljak, 21. siječnja, bio na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Mioković naglašava kako su ministar Fuchs i ravnatelj za visoko obrazovanje Ivica Šušak napravili dobar posao u rješavanju studentskih problema. „Dogovorili smo neke daljnje korake, pričali o daljnjim suradnjama i projektima. Razgovarali smo i o gradnji novih smještajnih kapaciteta. Prvi tjedan u veljači bi trebala biti donesena odluka o novom povjerenstvu za izmjenu pravilnika o studentskoj prehrani koji će donijeti značajne promjene u studentskoj prehrani. Ponude će biti puno veće jer je stari pravilnik štur, ograničava studentske centre i samim time narušava kvalitetu studentske prehrane. Nadamo se da će se dati više prostora studentskim centrima“, otkrio je Mioković.

Nedavno se na Sveučilištu, konkretno na Akademiji dramskih umjetnosti, zbog zbivanja u regiji, razotkrilo mnoštvo slučajeva seksualnog nasilja prema studentima i studenticama. Mioković kaže kako je Studentski zbor upoznat s problemom te poziva studentice i studente da se obrate njima ako nemaju povjerenja u upravu fakulteta. Također pohvaljuje brzu reakciju dekanice Franke Perković Gamulin koja je otvorila nekoliko sigurnih kanala za prijavu seksualnog nasilja. „Znamo da je žrtvama teško pričati o tome, ali bilo bi dobro da što više studenata prijavi kako bi se tim monstrumima stalo na kraj. Ne samo da ih se izbaci s radnog mjesta, nego da ih se stavi iza rešetaka jer su njihovi postupci za svaku osudu“, kaže Mioković.

Iako živimo u izazovnim vremenima i studenti se svakoga dana suočavaju s teškoćama, Studentski zbor, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu uspješno rješava probleme na koje nailazi. „Situacija je pod kontrolom. Stresno je i ima jako puno posla, ali u ni jednom trenutku nisam imao osjećaj da gubimo kontrolu“, zaključuje Mioković.

Komentiraj