HINA/ Miljenko KLEPAC

Minusi diljem Hrvatske, stižu snijeg i olujni vjetar

Zavižan se u ponedjeljak ujutro ‘probudio’ na -21°C, a na Putijarki je bilo -17°C. U Zagrebu je izmjereno -9°C, Bjelovar je bio za stupanj hladniji, Rijeka je tjedan započela na -6°C, u Osijeku je izmjereno -8°C, a u Splitu -1°C.

Jutros je na Zavižanu izmjereno 230 cm snijega, u Delnicama 162 cm, na Risnjaku 125 cm, Plitvičkim jezerima 118 m, a na Putijarki 100 cm, javlja DHMZ.

U Hrvatskoj će danas biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim predjelima i u Slavoniji. U Dalmaciji će mjestimice biti i susnježice. U Istri uglavnom bez oborina uz dulja sunčana razdoblja.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka u gorju od -12 do -9, u nizinama od -8 do -3, a na Jadranu između -2 i 3 °C.

Meteoalarm je za pondjeljak izdao upozorenje žute i narančaste boje za cijelu Hrvatsku. Zboj olujnih udara bure, poledice i hladnoće izdana su upozorenja za područja Dubrovnika, Knina, Splita, Gospića i Rijeke. Za zagrebačko i karlovačko područje izadna su narančasta upozorenja zbog iznimno niskih temperatura, kao i zbog olujnih udara sjeveroistočnog vjetra.

Sutra nas u unutrašnjosti zemlje očekuje pretežno oblačno, mjestimice sa snijegom, uglavnom do sredine dana. Na Jadranu djelomice sunčano, a slabih oborina još može biti u noći i ujutro.

Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na većem dijelu Jadrana u noći i prijepodne puhat će još jaka i olujna bura. Minimalna temperatura zraka od -14 do -8, na Jadranu od -6 do -1, a maksimalna od -9 do -5, na Jadranu od -1 do 4 °C.

Komentiraj