Bjelorusija je objavila u subotu da je pozvala predstavnike sedam zemalja regije, među kojima su baltičke zemlje te Poljsku i Ukrajinu da budu promatrači velikih vojnih vježbi koje ta zemlja izvodi zajedno s Rusijom.

“Bjelorusija je pozvala predstavnike Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Švedske, Norveške i Ukrajine da budu promatrači vježbi Zapad-2017 od 16. do 20. rujna”, navodi bjelorusko ministarstvo obrane u priopćenju.

“Danas je u Minsk stiglo po dvoje promatrača svake pozvane zemlje kako bi pratili vježbe koje su počele u četvrtak i trebaju završiti 20. rujna”, precizira se.

“Taj poziv je odgovor na nastojanje jačanja suradnje i dobrosusjedskog razumijevanja, kao i načela uzajamnosti, otvaranja i transparentnosti”, navodi se u priopćenju.

Moskva je navela kako oko 12.700 bjeloruskih i ruskih vojnika sudjeluje u Bjelorusiji u vježbi Zapad-2017, dok Litva i Estonija smatraju da u tim vježbama sudjelovati 100.000 vojnika.

U priopćenju koje najavljuje početak vježbi u četvrtak, ministarstvo obrane je naglasilo da će one biti isključivo defenzivne i da neće biti usmjerene ni protiv koje zemlje.

Ali baltičke zemlje, Ukrajina i Poljska strahuju od te demonstracije sile ruske vojske i neki čak sumnjaju da je ona krinka kojom se prikriva invazija.

NATO mjesecima poziva Moskvu na transparentnost i ističe žaljenje što je organizacija bila pozvana poslati samo troje promatrača na dane otvorene za posjetitelje.

“Ti pozivi su nedovoljni da bi se postigla transparentnost koju traži Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi”, rekao je početkom rujna glavni tajnik sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Komentiraj