Ministru financija doslovce zatrpali poštu: Udruga “Dinamo to smo mi” Mariću poslala četiri stotine mailova. Pitaju što je s nadzorom nad Dinamom

“Udruga građana “Dinamo, to smo mi” prije skoro godinu i pol dana uputila je prijavu Sektoru za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija iz razloga što GNK Dinamo nije postupio po Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Što je po tom pitanju Ministarstvo financija poduzelo?

Član Uprave GNK Dinamo Krešo Antolić je u javnom televizijskom istupu priznao da Skupština financijski izvještaj nije donijela na vrijeme nego naknadno, izvan zakonskog roka. Molimo što brži i detaljniji odgovor i konačni pravorijek”.

Ovo je tekst maila kojim je u četvrtak doslovce zatrpana mail adresa ministra financija Zdravka Marića.

Revoltirani što već godinu i pol dana nisu dobili odgovor, a ogorčeni zbog, kako kažu, sumnji na nepravilnosti u vođenju poslovanja nogometnog kluba Dinamo, članovi udruge “Dinamo, to smo mi” zasuli su mail ministra financija Marića.

U četvrtak su Mariću poslali doslovce četiri stotine mailova, toliko da se čak na Vladi o tome govorilo.

U stotinama upita traži se od Marića da odgovori što se dogodilo sa sumnjama da financijski izvještaji nisu objavljivani u skladu sa zakonski propisanim rokovima. Zanima ih što se dogodilo s rezultatima poreznog i financijskog nadzora nad Dinamom, o čemu javnost još uvijek nije obaviještena.

Sumnje na ispravno poslovanje

Podsjetimo, udruga “Dinamo, to smo mi”, podigla je prijavu Sportskoj inspekciji Porezne uprave, odnosno Ministarstvu financija, da se zbog eventualnih nepravilnosti u radu kluba provede nadzor nad poslovanjem predsjednika Dinama Mirka Barišića.

Naime, nakon što su 2019. godine sličnom prijavom maknuli tadašnjeg predsjednika Uprave Igora Kodžomana, udruga “Dinamo, to smo mi” prijavila je i rad Mirka Barišića.

Prijava je išla Sektoru za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija i u njoj stoji da GNK Dinamo nije postupio prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, ali ni po svom statutu.

Kao neprofitna organizacija, GNK Dinamo bio je dužan izraditi godišnji program rada i financijski plan za njegovu provedbu te isti taj financijski plan usvojiti na sjednici Skupštine najkasnije do 31. prosinca 2018. godine, a za sljedeću 2019. godinu.

Iz Udruge “Dinamo, to smo mi” otvaraju isto pitanje i onda i danas: Kako je moguće da se poslovni plan donosi krajem godine, za godinu koja je već prošla?!

“S obzirom na to da je vidljivo u dnevnom redu Skupštine Dinama, održane 18. prosinca 2018., da o programu rada i financijskom planu nije glasano, a kamoli raspravljano, prekršen je Statut kluba, ali i Zakon o financijskom poslovanju Udruge građana.

Stoga smo prijavili klub i predsjednika kluba Mirka Barišića kao odgovornu osobu nadležnim tijelima.

Time smo još jednom odlučili zaštiti prava članova koje tijela Dinama stalno krše. Vjerojatno će se, kao i u slučaju Igora Kodžomana, u klubu braniti kako je riječ o manjem previdu, ali ovo je nova potvrda da se klubom upravlja potpuno neodgovorno, što i nije čudo s obzirom na to, da su se na to navikli zbog dugogodišnje zaštite raznih političkih struktura.

Očekujemo da nadležno tijelo Ministarstva financija potvrdi našu prijavu i kazni odgovornu osobu, kao i da se izrekne zabrana obnašanja funkcija u Dinamu sukladno Zakonu o sportu”, poručili su u travnju 2019. iz udruge “Dinamo, to smo mi”.

Obavljen nadzor

Godinu dana kasnije, u svibnju 2020. godine, Sportske novosti pišu da je Ministarstvo financija ipak obavilo nadzor nad klubom te da je njihov zapisnik bio negativan za Dinamo.

Dinamo je uputio prigovor na sastavljeni zapisnik, čime se da zaključiti da je Ministarstvo uočilo određene nepravilnosti, odnosno da je nadzor u klubu protumačen lošim za Dinamo i predsjednika Barišića.

Odgovor Ministarstva financija iz 2020.

Ministarstvo financija je u svibnju prošle godine poslalo odgovor:

“Ministarstvo financija je, temeljem odredbi Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, obavilo financijski nadzor kod GNK Dinamo. Sukladno odredbama navedenoga Zakona i Zakona o općem upravnom postupku, sastavljen je zapisnik koji je dostavljen subjektu nadzora.

Subjekt nadzora uložio je prigovor na zapisnik, na što su se očitovale ovlaštene osobe koje su obavile financijski nadzor.

Ministarstvo financija je postupilo u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i odredbama Prekršajnog zakona, ali nije ovlašteno davati informacije o rezultatima provedenoga nadzora, niti dostaviti prigovor na zapisnik, kao ni zatraženi odgovor na prigovor”, odgovorili su u svibnju 2020. godine iz Ministarstva financija.

Ipak, činjenica da je Dinamo slao prigovor, navijačima, medijima i cjelokupnoj javnosti zvučalo je kao da je Dinamo prekršio Zakon, jer u suprotnom ne bi imao potrebu slati prigovor, konstatirale su Sportske novosti.

Glavno je pitanje, nastavili su, gdje je optužni prijedlog završio i što je uopće financijski nadzor ustanovio. Ako, Ministarstvo pobije Dinamov prigovor, tada ono šalje konačnu odluku prema Sportskoj inspekciji, koja potom ima rok od 30 dana da donese rješenje o sportskom djelovanju Mirka Barišića.

Odgovor Dinama iz 2020.

Ministarstvo financija – temeljem odredbi Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija – obavilo je financijski nadzor kod neprofitne organizacije GNK DINAMO, te je tom prilikom utvrdilo kako subjekt nadzora nije postupio po Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, niti po Statutu, budući da Financijski plan nije bio usvojen najkasnije do 31. prosinca 2018., za sljedeću tekuću godinu, odnosno 2019.godinu.

Iz Dinama su tada poručili da je Financijski nadzor započeo 7. kolovoza 2019., a nadzorom je bilo obuhvaćeno, između ostaloga, i donošenje financijskog plana za 2019. godinu.

“O provedenom nadzoru sačinjen je Zapisnik od strane Ministarstva financija, Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektor za financijski i proračunski nadzor i to 29. kolovoza 2019. godine. Na taj zapisnik GNK DINAMO je izjavio prigovor.

GNK DINAMO je sačinio Financijski plan za 2019. godinu, po kojem je postupao u redovitom poslovanju tijekom 2019. godine. Da je tome tako, jasno proizlazi i iz činjenice da se financijsko poslovanje Kluba tijekom 2019., odvijalo temeljem sačinjenoga, ali ne “izglasanog” financijskog plana.

Ovdje se posebice apostrofira i činjenica kako, unatoč tome što financijski plan nije verificiran po svim Zakonom predviđenim uzusima, nije bilo štetnih posljedica za redovno poslovanje, za zaposlenike Kluba i za dobavljače. Financijsko poslovanje Kluba odvijalo se bez zastoja te je ostvaren i suficit”, rekli su u svibnju prošle godine iz Dinama.

Reakcija udruge “Dinamo, to smo mi”

Udruga “Dinamo to smo mi” na to je, pak, javno obznanila da nisu dobili konačnu odluku Ministarstva financija, odnosno sportske inspekcije.

“Od prvog dana smo uvjereni da je naša prijava u potpunosti utemeljena i sportski rečeno ‘zicer’ za pravorijek. Zato nam je nevjerojatno da za jednu takvu prijavu treba više od godinu dana da se ona riješi i da se donesu mjere zabrane Mirku Barišiću.

Očekujemo da nadležna tijela kojima smo podnijeli prijavu što prije javno objave zapisnik nadzora Dinama i da se javno objavi zabrana djelovanja u sportu Mirku Barišiću”, rekli su u svibnju prošle godine iz Udruge “Dinamo to smo mi”.

Komentiraj