HINA / Mario STRMOTIÆ/ ml

MINISTRICA ŽALAC ‘Izgradnja Pelješkog mosta najveći hrvatski strateški projekt’

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u četvrtak je u Sisku ponovila kako je Vlada jučer primila odluku Europske komisije o sufinanciranju izgradnje Pelješkog mosta koja će biti svečano potpisana u srijedu u Bruxsellesu a za gradnju mosta je rekla da je najveći hrvatski strateški projekt.

“Posebno me veseli što smo danas nakon sjednice Vlade kolega Oleg Butković i ja mogli najaviti taj projekt. Predsjednik Vlade je na današnjem otvorenom dijelu sjednice potvrdio da smo jučer primili dugo očekivanu odluku Europske komisije. To je nešto što je za nas vrlo vrijedno i što Hrvatska stvarno i zaslužuje”, naglasila je ministrica.

Na sjednici Vlade u veljači u Sisku,  država je Sisačko-moslavačkoj županiji  darovala Domobransku vojarnu u Sisku a ministrica Žalac danas je obišla objekte vojarne kako bi dala potporu planovima županije koja na površini od 8.000 četvornih metara planira izgraditi studentski kampus u sklopu kojeg će biti i prvi studentski dom u Sisku.

“Drago mi je da ćemo moći surađivati u ovom projektu koji ćemo prijaviti u okviru operativnog programa Koherentnost – Kohezija. Ne samo ovaj, već i drugi vaši projekti našli su svoje mjesto u europskim fondovima, pa vam želim i ovom prilikom čestitati što je vaša županija po istraživanjima u našoj financijskoj perspektivi 2014. – 2020. postala predvodnik europskih projekta”, rekla je ministrica.

Uređenje veleučilišnog kampusa, kako je rekao župan Ivo Žilić, od presudne je važnosti za razvoj visokoškolskog razvoja u županiji.  U županiji  već djeluju Metalurški fakultet u Sisku i Učiteljski fakultet u Petrinji, a u planu je da se osnuje još nekoliko studija. Na taj način, dodao je Žinić, mladi više neće imati potrebu na studij odlaziti u druga središta, izvan županije, gdje onda najčešće i ostaju.

Ministrica Žalac je županu Žiniću i drugim kandidatima HDZ-a u drugom krugu lokalnih izbora izrazila punu potporu, te izrazila želju da zajednički nastave započete projekte ravnomjernog regionalnog razvoja.

Komentiraj