Ministrica Vučković se hvali uspjesima Vinske omotnice dok europski revizori u Zagrebu traže nepravilnosti

Vinska omotnica, program Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preko kojeg se isplaćuju sredstva iz europskih fondova hrvatskim vinarima prošlog je tjedna bila meta revizora Europske komisije koji su u Zagrebu tražili postoje li nepravilnosti u tim isplatama. Da su europski revizori doista i bili u Hrvatskoj Nacionalu su potvrdili i iz Agencije za plaćanja , ali nisu mogli potvrditi je li među predmetima koje se revidira i onaj Tomislava Tolušića. Kako kažu, ne mogu komentirati pojedine predmete administrativne kontrole i kontrole na terenu. U svom odgovoru napisali su i da europski revizori još nisu iznijeli nikakve primjedbe i da oni korisniku dostavljaju Pismo opažanja unutar šest mjeseci od provedene revizije. Nacionalovi izvori iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je baš Tolušićev slučaj, kao i onaj vinara Josipa Galića, jedan od glavnih razloga posjeta revizora Europske komisije.

Podsjetimo, Tolušić, odnosno njegov OPG Terra Slavonia, dobio je novce za gradnju vinarije koju je započeo 8. svibnja 2020., a sredinom rujna 2020. APPRRR mu je bespovratno dao 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023. Sam Tomislav Tolušić je priznao da je ukupna cijena izgradnje iznosila 4,2 milijuna kuna.

I dok su revizori prolazili kroz dokumentaciju, ministrica Marija Vučković se na svom Facebook profilu hvalila o uspjesima Vinske omotnice. Zanimljivo je da je ministrica status objavila isti dan kada je Nacional iz APPRRR-a dobio odgovore o posjetu europskih revizora, pa se postavlja pitanje je li riječ o pukoj slučajnosti ili pokušaju saniranja štete par dana prije izlaska informacije o posjetu europskih revizora u tiskanom izdanju Nacionala.

U tom statusu Marija Vučković je napisala:

“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen je rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. godinu sedam posto, čemu su doprinijeli i programi Ministarstva poljoprivrede – u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. – 2023., tzv. Vinska omotnica. Tako je, između ostalih, kroz mjeru “Restrukturiranje i konverzija vinograda“ odobreno gotovo 90 i isplaćeno 56 milijuna kuna potpore te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda, dok je mjera “Ulaganja u vinarije i marketing vina“ doprinijela izgradnji nove infrastrukture vinarija i prerađivačkih kapaciteta, za što je odobreno 298 i isplaćeno 127 milijuna kuna potpore. Osim povećanja intenziteta potpora, u jeku pandemije uvedene su i dvije učinkovite krizne covid-mjere; za destilaciju vina isplaćeno je 59 milijuna kuna, dok je za krizno skladištenje vina isplaćeno 14,4 milijuna kuna. Također, putem operacije 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.”

Cijeli članak novinara Borisa Bilasa o ‘češljanju papira’ europskih revizora pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj