MINISTRICA: “Španjolsko gospodarstvo se oporavlja, broj zaposlenih raste”

Španjolsko gospodarstvo počelo se oporavljati od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, kazala je u srijedu ministrica gospodarstva Nadia Calvino, ukazujući na poboljšane pokazatelje zaposlenosti nakon ublažavanja mjera blokade.

Na posao se vratio milijun radnika, poslanih na odmor radi suzbijanja pandemije, a broj osiguranika u zavodu za mirovinsko osiguranje porastao je za 300 tisuća, kazala je ministrica.

„Faza oporavka je već započela“, ustvrdila je Calvino u parlamentu, dodajući da tu ocjenu potkrepljuje više pokazatelja, a ponajprije najnoviji podaci o otvaranju novih radnih mjesta.

Španjolsko gospodarstvo trebalo bi se ove godine smanjiti 11,6 posto, najviše otkada su se počeli objavljivati službeni podaci, pri čemu središnja banka predviđa početak oporavka u drugoj polovini godine.

U 2021. BDP bi trebao ponovo porasti, u rasponu od 7,7 do 9,1 posto, procjenjuju u središnjoj banci.

Najveći pad aktivnosti očekuju u drugom tromjesečju, za čak 22 posto, dok bi oporavak trebao biti nešto izraženiji u odnosu na prosjek eurozone.

Prvi pokazatelji, poput indeksa menadžera nabave u proizvodnom i uslužnom sektoru (PMI), signaliziraju djelomičnu obnovu aktivnosti u svibnju, nakon oštrog pada u travnju.

Komentiraj