Ministrica Obuljen Koržinek obišla kompleks Benčić u Rijeci

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je, zajedno s riječkim gradonačelnikom Vojko Obersnelom i suradnicima te osobama uključenim u postupak preuređenja građevina u sklopu kompleksa Benčić u Rijeci, obišla ovo područje pa je tom prigodom upoznata sa stupnjem dovršenosti gradnje i usklađenosti sa zadanim rokovima.

Ministrica Obuljen Koržinek u izjavi za novinare rekla je da je prije obilaska kompleksa Benčić sa svojim suradnicima održala dug i sadržajan sastanak s domaćinima u Rijeci na kojem su predstavljeni elementi programa projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine. “Mogu reći da ono što su prije par mjeseci bili samo obrisi programa, danas izgleda vrlo zanimljivo, koherentno, u skladu s onim što je Rijeka predložila u svojoj kandidacijskoj knjizi. Očekuje nas  sljedeće godine suvremen, europski relevantan program u Rijeci”, ocijenila je.

Govoreći o infrastrukturnim radovima i Benčiću, koji su joj predstavljeni, navela je da se odvijaju u rokovima u kojima su planirani. Dinamika je ovisila i o odobrenju novaca EU, rekla je. “Važno je da pokažemo da preko europskih fondova i nacionalnih sredstava možemo provesti objedinjujući projekt kao što je EPK, čime se stavlja u funkciju infrastruktura a koja će kasnije biti novi sadržaj, prije svega za građane Rijeke a potom i za sve posjetitelje koji će dolaziti u godinama koje slijede”, istaknula je ministrica.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, potvrdivši da su u planiranim rokovima. “Generalno gledajući, zadovoljan sam i razinom infrastrukturnih radova i razinom pripreme programa”, kazao je. Na novinarsko pitanje namjeravaju li ponovno organizirati obilazak radova u kompleksu Benčić za građane, kao nedavno tijekom dana otvorenih vrata EU fondova, Obersnel je kazao da je bio ugodno iznenađen interesom građana. To se pokazalo jako dobrim pa ćemo, kad se vrijeme popravi i kao radovi budu napredovali, organizirati obilazak još nekoliko puta tijekom ove godine, rekao je.

Tijekom obilaska Palače Šećerane, nekadašnje upravne zgrade niza tvornica na ovoj lokaciji, ministrici i njenim suradnicima je o povijesti građevine i budućem stalnom postavu govorio ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović. Ova zgrada, zaštićeno kulturno dobro, sagrađena je 1752. kao upravna zgrada tadašnje tvornice šećera. Nakon te tvornice, ovdje su djelovale tvornica duhana te na kraju tvornica motora i metalne opreme Rikard Benčić. Na prvom i drugom katu, reprezentativnim etažama, bit će stalni postav muzeja. Autorica postava budućeg Muzeja grada Rijeke Nikolina Jelavić Mitrović kazala je da se na prvom katu suvremenim interaktivnim pristupom predstaviti povijest Rijeke, a na drugom katu povijest ovog kompleksa kroz stoljeća. Tu će biti i instalacija posvećena svim državama u kojima je Rijeka bila, navela je Jelavić Mitrović.

Nakon Palače Šećerane, predstavljen je tijek radova na Dječjoj kući, dovršeni Muzej moderne i suvremene umjetnosti i projekt uređenja zgrade Gradske knjižnice u “T-objektu” kompleksa, koji uskoro počinje.

Komentiraj