Saša Zinaja

‘MINISTRICA KULTURE NE RADI DOVOLJNO ZA FILHARMONIJU’

Uoči tradicionalnog Filharmonijskog bala u Lisinskom 30. prosinca i Novogodišnjeg koncerta u Salzburgu 1. siječnja treću godinu zaredom, Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, za Nacional je rezimirao godinu i najavio aktivnosti u 2018.

„Ova godina bila je odlična, otvorili smo ju na novogodišnje jutro nastupom u Salzburgu, Mozartovu gradu, drugi put zaredom, a sad nas čeka još jedan i prvog dana iduće godine. Dio orkestra bio je u Salzburgu, a drugi prvi put na nastupu u Kini, a izdvojio bih i koncert na Zagreb Clasicu u srpnju, kad smo nastupili s Goranom Bregovićem. Dio orkestra nastupao je i u Zagrebu, a dio prvi put u Argentini. Danas je u orkestru 114 glazbenika pa napokon možemo razdvajati orkestar. Nagrada Grada Zagreba koju smo dobili prvi put nakon 1990. govori o kvaliteti Zagrebačke filharmonije“, kazao je Boch.

Off ciklus Zagrebačke filharmonije u posljednjih nekoliko godina se intenzivirao i Filharmonija je ušla u mainstream, a važan im je i edukacijski dio da bi se mladima pokazalo drugačije lice klasične glazbe.

„Teško je promijeniti kalupe, ali shvatili smo da moramo nešto promijeniti kad je mlada publika u pitanju. Imamo tri tisuće pretplatnika, svirali smo u parkovima, na Tomislavcu i Maksimiru, ali smo morali nešto napraviti da publika koja nije toliko ‘klasična’ može vidjeti ljepotu klasike, da spojimo filmsku i pop glazbu s klasikom. Stjepan Hauser svirao je s nama, a uskoro ćemo imati nastup s Amirom Medunjanin. Posebno veseli povratak rock opere ‘Jesus Christ Superstar’ nakon 17 godina. Radit ćemo ponovno glazbu iz poznatih crtića Walta Disneyja da stvaramo novu generaciju“, rekao je Boch i dotaknuo se i diskografskog rada Filharmonije. Sa šefom dirigentom Davidom Danzmayrom i dirigentom Dmitrijem Kitajenkom prije dva mjeseca snimili su prvi CD za njemačku kuću koji izlazi u veljači, a u ožujku snimaju novi.

„Ponosan sam jer smo dosad snimili i dva albuma glazbe hrvatskih skladatelja. Otvorili smo Filharmoniju mladima, čak nam dolaze i najmlađi iz vrtića jer jednom mjesečno imamo susrete s djecom koja dođu na probe i sjednu u orkestar. Naša je svrha edukacija i stvaranje boljeg i kvalitetnijeg društva. Imamo novih 11 glazbenika, a novih 11 čekaju, i tada bismo imali 126 glazbenika. Puno je mladih došlo, na audiciji početkom prosinca bilo je 200-tinjak kandidata za 11 mjesta. Došlo je 40 posto stranaca, a kad kažem da se javilo 38 flautista za jedno radno mjesto, dovoljno sam rekao o interesu. Naša audicija iznimno je stroga pa smo zaposlili samo dvoje glazbenika. Ne zapošljavamo samo da popunimo mjesta, nego uzimamo najbolje“, kazao je ravnatelj Filharmonije i dodao da će se audicija ponoviti u svibnju.

Kazao je da se svi ti pomaci rade samo uz odličan tim i sjajne glazbenike i tvrdi da je od Filharmonije napravio brend.

„Ono što nisam još uspio u ovome mandatu, a svakako bih želio jest to da Filharmonija ima poseban kulturni status, a za to je potrebno mijenjati zakone. Želio bih da Zagrebačka filharmonija bude nacionalni orkestar i na tome radimo. Kad bi Ministarstvo kulture imalo malo više sluha za nas, oni bi se nama mogli ponositi još više. Kad bi se Filharmonija digla na taj poseban nivo, onda bi i kvaliteta bila još veća. To bi značilo mogućnost potpisivanja drugačijih ugovora s glazbenicima i porezne olakšice. U Austriji se, primjerice, ne plaća PDV. Zagreb za kulturu izdvaja osam posto. Kad bi država izdvajala pola od toga, gdje bi nam kraj bio. Ako imate rezultate, onda to i zaslužujete“, rekao je Boch i dodao da je u kontaktu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, ali da sve ide sporo. Vjeruje da će se u budućnosti to promijeniti. Osim promjene zakona, potrebno je uložiti i novac, ali i porezno rasterećenje pomoglo bi. ‘’Stoga bi se trebalo urediti zakonom da Zagrebačka filharmonija bude vrh, reprezentacija hrvatske glazbe, a to se već vidi po našim rezultatima. I tradicija od 147 godina koju smo upravo obilježili, tome govori u prilog’’, kaže Boch.

Još jedan izazov koji se polako rješava je prostor u kojem taj orkestar nastupa. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog je, kazao je Boch, dom Filharmonije i ona je izgrađena za nju.

„Stvari se mijenjaju, ali tijekom posljednjih godina mijenja se način razmišljanja i moda u glazbi i danas se u Lisinskom održavaju koncerti i događanja kojih prije nije bilo. Mi se svi moramo tome prilagoditi, ali mi nismo podstanari u Lisinskom. Imamo 50 koncerata u dvorani, komunikacija je sve bolja, ali se još treba poraditi na tome. Vjerujem da će se u Zagrebu izgraditi koncertna dvorana jer su potrebe velike i dvorana je nužna. Meni je cilj da Zagrebačka filharmonija bude jedan od deset najboljih orkestara u Europi i blizu smo tome“, zaključio je Boch. Ali za to je potrebna promjena zakona, čime se zatvara krug.

Komentiraj