Ministrica Brnjac: “U Hrvatskoj je trenutno najviše Nijemaca i nećemo na njihovu crvenu listu”

Na početku kolovoza Hrvatska je bila predstavljena kao hit destinacija ovoga ljeta s obzirom da je bil u samom vrhu po stanju sigurnosti od pandemije koronavirusa, ali posljednji događaji naglog povratka stranih turista, prvenstveno austrijanaca moglo bi promijeniti sliku Hrvatske koja se preko noći našla na crvenoj listi zemalja u regiji.

Sve aktualne događaje komentirala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nema nikakvih problema s Njemačkom

“Mi danas imamo oko 760.000 turista. Uz domaće, najviše turista je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Mi smo redovito kontaktiramo kolege iz svih tih država i izvještavamo kakva je situacija. Njima je bitno da znaju kakva je situacija po županijama. Za sad nemamo nikakvih problema da bi Nijemci bili pozvani da se vrate nazad baš zato što redovito komuniciramo. Mi izmjenjujemo brojke. Oni znaju da je najviše zaraženih u Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji”, kazala je ministrica.

Nakon stavljanja Hrvatske na ‘crvenu listu’ pojavili su se komentari da su pojedine države ljubomorne naše turističke rezultate. Brnjac kaže da ne bi izlazila s takvim optužbama. Ističe da je svima u interesu da školska godina počne redovito bez odgađanja.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara:

”Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati. Epidemiolozi prate što se događa u okolnim državama. Situacija je svugdje po svijetu različita. Brojke u određenim državama raste. Naši epidemiolozi to prate, kao i situaciju u Hrvatskoji i donose pravovremene mjere. Isto tako će biti i na jesen i na zimu.”

Hotelijeri predlažu mjeru da turisti obave testiranje na račun Hrvatske

“Prijedlozi dolaze sa raznih strana, a mi sada razmatramo koliki su naši kapaciteti zdravstvenog sustava, U svakom slučaju se razgovara kako bi što bezbolnije riješili novonastalu situaciju.”, rekla je Brnjac za RTL televiziju.

Slijede mjere pomoći u turizmu

“Svjedoci smo specifične situacije u turizmu, pripremamo se za pomoć u tom sektoru koji je najpogođeniji zbog globalne situacije. Ponuditi ćemo adekavtne mjere, što kroz nepovratna sredstva i vrlo povoljne zajmove. Ono što je prioritet je očuvanje radnih mjesta u turizmu s obzirom da turizam čini 20 posto ukupnog BDP-a u Hrvatskoj”, rekla je Brnjac o mjerama pomoći u turizmu.

Komentirala je i dugo najavljivanu Cro karticu, za koju je kazala de je  dobar projekt, ali zbog koronavirusa dolazi u loše vrijeme.

Dubrovnik je hrvatski grad s najdužom turističkom sezonom

“Podsjetimo da je Dubrovnik zatražio dozvolu za dolazak kruzera, ali treba naglasiti kako je gradonačelnik Dubrovnika aranžmane dogovarao sa svjetskom agencijom koja je pri vrhu što se tiče pridržavanja mjera. a osim toga vodi se računa o tome da dolaze maksimalno po dva kruzera kao bi se izbjegla gužva u gradu”, naglasila je ministrica i dodala kako Dubrovnik ima najdužu sezonu koja traje do listopada, a najavljeni su dolasci i zrakoplovima.

 

Komentiraj