Ministri zdravstva G7 u Oxfordu traže odgovor na izazove pandemije

Dok u Britaniji upravo traju rasprave o relaksaciji epidemioloških restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa, britanski ministar zdravstva Matt Hancock sastaje se u četvrtak u Oxfordu sa svojim kolegama iz skupine G7.

U sveučilišnom gradu Oxfordu, smještenom oko 80 kilometara sjeverozapadno od Londona, ministri ća razgovarati, između ostalog, o zajedničkoj zaštiti protiv budućih pandemija.

Oxford je odabran zbog simboličkih razloga, jer su istraživači sa Sveuilišta Oxford razvili cjepivo zajedno s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Britanija je prvotno bila zabrinuta zbog širenja indijske varijante virusa, ali broj novozaraženih samo je blago porastao, dok broj dnevno umrlih opada.

Povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakides apelirala je na političku suradnju kako bi se ojačale globalne zdravstvene strukture.

“Nemamo vremena za gubljenje”, kazala je. Potrebni su bolje nadgledanje, jača suradnja, pogotovo u području dijeljenja podataka, istaknula je, dodavši da međunarodna suradnja nikada nije bila važnija.

Također je pozvala članice skupine G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Njemačka, Italija, Kanada) da doniraju cjepiva siromašnijim zemljama.

Njemački je ministar vanjskih poslova Jens Spahn također apelirao na solidarnost u distribuciji cjepiva.

“Europska unija pomaže cijepljenju svijeta. Pedeset posto cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji je izvezeno jer vrlo dobro znamo da nismo sigurni dok svi na svijetu nisu sigurni”, kazao je Spahn za agenciju Dpa u Oxfordu.

Velika Britanija i SAD do sada gotovo uopće nisu izvozili cjepiva.

Države i privatni donatori u srijedu su skupili blizu 2.4 milijarde dolara u svrhe programa COVAX za dijeljenje cjepiva, proširivši nastojanja da učine covid cjepiva dostupnijim ljudima u siromašnijim zemljama.

Prikupljena sredstva će omogućiti COVAX-u da osigura 1.8 milijardi u cijelosti subvencioniranih doza koje će se dostaviti u zemlje s nižim dohotkom, 2021. i početkom 2022. godine, što će biti dovoljno da se zaštiti 30 posto odraslih u tim zemljama, rekao je GAVI u priopćenju.

 

Komentiraj