Ministri vanjskih poslova Njemačke, Japana i Švedske u kampu Rohindža u Bangladešu

EPA/HEIN HTET

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Japana i Švedske u nedjelju su stigli u izbjeglički kamp Rohindža u Bangladešu da iz prve ruke vide uvjete u kojima su smješteni Rohindže, u bijegu od nasilja u susjednom Mjanmaru.

Sigmar Gabriel, Taro Kono i Margot Wallstrom doletjeli su iz Dake na jugoistok Bangladeša u mjesto Cox’s Bazar gdje se više od 600.000 Rohindža sklonilo od kolovoza kad je etničko nasilje izbilo u mjanmarskoj državi Rahin.

Bangladeški ministar vanjskih poslova Abul Hasan Mahmud Ali dopratio je ministre u izbjeglički logor Kutupalong, blizu granice s Mjanmarom, rekla je dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Haleda Begum.

Ministri će razgovarati s izbjeglicama i pripadnicima agencija za pružanje pomoći koji rade u kampovima, prije nego se vrate u Daku gdje će održati sastanak s bangladeškim premijerom Šeikom Hasinom tijekom večeri.

U putovanju sudjeluje i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Do posjeta ministara toj južnoazijskoj zemlji dolazi uoči dvodnevnog okupljanja šefova diplomacija iz Azije i Europe u glavnom gradu Mjanmara Naypyidawu u ponedjeljak.

Bangladeš, jedna od najsiromašnijih azijskih država, prihvatila je oko 600 tisuća pripadnika mjanmarskog manjinskog naroda Rohindža. I dalje svoje granice drži otvorenima.

Izbjeglicama u i oko bangladeškog ribarskog grada Cox’s Bazara nedostaje hrane i vode, skloništa i sanitarni čvorovi, zbog čega postoji rizik od izbijanja bolesti.

Gotovo šest od 10 izbjeglica su djeca, a mnoga od njih stižu pothranjena.

Rohindže su marginalizirana muslimanska manjina u većinski budističkom Mjanmaru. Suočeni su sa siromaštvom i diskriminacijom, što uključuje i nepriznavanje građanskih prava.

Komentiraj