Ministri vanjskih poslova EU-a o Sjevernoj Koreji i Libiji

FaH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a zaprijetili su u ponedjeljak novim sankcijama Sjevernoj Koreji koja nastavlja s lansiranjem balističkih raketa.

“Režim sankcija EU-a protiv Demokratske Narodne Republike Koreje trenutačno jedan od najrestriktivnijih. Vijeće će razmisliti o daljnjim, primjerenim odogovorima kroz konzultacije s ključnim partnerima u skladu s raspravama na Vijeću sigurnosti UN-a”, navodi se u priopćenju s ministarskog sastanka.

Na sastanku prvi sudjeluje nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Osim Sjeverne Koreje, na dnevnom redu je i provedba Globalne strategije EU-a, zbivanja u Libiji i migacije u središnjem Mediteranu.

Pejčinović Burić je novinarima izjavila kako su ministri suglasni da se pomogne Libiji, zemlji kroz koju dolazi veliki broj migranata, koji se potom srednjomeditaranskom rutom nastoje domoći Italije.

Ministrica je istaknula da je kratkoročno gledajući važno pomoći Italiji, ali da dugoročno treba nešto učiniti kako bi se izbjeglice odvratile od napuštanja svojih zemalja i puta koji vrlo često završi tragično.

“U tom smislu treba raditi s Libijom kao državom preko koje migranti prelaze i gdje se dosta toga nelegalnog  događa, ali treba raditi i  s drugim dijelovima Afrike”, rekla je Pejčinović Burić.

Komentiraj