Ministri obrane NATO-a utrli su u utorak put jačanju vojne nazočnosti Saveza u istočnoj Europi, što je potez koji bi dodatno mogao zategnuti odnose s Rusijom.

Sjevernoatlantski savez radi na jačanju svog istočnog krila otkad je Rusija anektirala Krim 2014. zbog čega su se istočne članice NATO-a počele osjećati ugrožene od strane Moskve.

Ministri su se složili rasporediti četiri bojne, u Poljskoj i u baltičkim zemljama, kao i potpornu postrojbu u Rumunjskoj.

“To šalje jasnu poruku: ako je itko od saveznika napadnut, čitav Savez odgovorit će kao jedan”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

NATO ne želi rat niti provocirati sukob, naglasio je, dodajući da je “snažno zastrašivanje najbolji način da se spriječi rat”.

Rusija međutim uporno ponavlja da širenje NATO-a na istok prijeti njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

“Ne želimo sukob s Rusijom, ne želimo novi Hladni rat i nastavit ćemo se zalagati za konstruktivnije odnose i za suradnju s Rusijom”, rekao je.

Detalji o veličini, sastavu i opsegu snaga koje će se razmjestiti na istočnom krilu NATO-a tek se trebaju doraditi. Konačna odluka treba biti donesena na summitu NATO-a u Varšavi u 8. i 9. srpnja.

Komentiraj