Ministri obrane BiH i Srbije: ‘U regiji nema utrke u naoružanju’

EPA/FEHIM DEMIR

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin i ministrica obrane BiH Marina Pendeš ocijenili su u srijedu u Sarajevu kako u regiji ne postoji nikakva utrka u naoružanju te kako se sve potpisnice strogo pridržavaju odredbi Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisanog u Beču 1996., koji precizno određuje količinu teškog naoružanja te borbenih letjelica što ih svaka država može posjedovati.

“Sve naše zemlje potpuno poštuju bečki dokument i nitko nije ni u jednom segmentu prešao granicu. Jasno je da će svaka zemlja uraditi što je potrebno kako bi provela modernizaciju svojih oružanih snaga”, kazala je Pendeš na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka sa srbijanskim izaslanstvom što ga je predvodio Vulin.

Ministrica obrane BiH istaknula je kako njena zemlja ima razrađen plan modernizacije oružanih snaga kojim je predviđeno da se tijekom deset godina za to izdvoji oko 250 milijuna eura, a za ovu godinu je bila planirano investiranje nešto veće od 30 milijuna eura, no koliko će u konačnici biti izdvojeno još uvijek je neizvjesno s obzirom na komplicirani način donošenja odluka u BiH.

“Srbija, Hrvatska i Crna Gora svoje odluke o financiranju donose lakše pa je lakše i njihovim ministrima obrane i vojskama. Ja sam sretna ako se moj kolega (ministar) može izboriti za 50 milijuna eura jer je mir skup i nema cijenu”, kazala je Pendeš.

Vulin je pak podsjetio kako sve države potpisnice Bečkog sporazuma, a riječ je o Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, provode kontrolu naoružanja u drugim zemljama pa je isključena mogućnost pogrešnog prikazivanja stanja.

“Država Srbija je apsolutno okrenuta miru”, ustvrdio je Vulin dodajući kako je to i jasno opredjeljenje predsjednika Aleksandra Vučića.

Vulin tvrdi kako je aktualni srbijanski predsjednik zbog interesa mira uvijek spreman “zanemariti nedobronamjernu retoriku” kakva, po njegovu sudu, dolazi iz susjedstva.

“Nikada niti jedna teška i preteška izjava nije krenula najprije iz Srbije”, kazao je Vulin.

Srbijanski ministar je ipak istaknuo kako, u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, u Srbiji očekuju da slijedi njihovu politiku prema Kosovu. Po njegovu mišljenju, poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno priznavanje Kosova kao njezinog sastavnog dijela, logično je ukoliko se želi da Srbija poštuje teritorijalni integriret i suverenitet BiH.

Vulin je kazao i kako je to bio razlog oštrih reakcija iz Srbije nakon izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi njegova zemlja jednog dana trebala priznati neovisnost Kosova.

Odgovarajući na pitanje o mogućem približavanju Srbije, ali i BiH, članstvu u NATO-u, Vulin je kazao kako će Srbija ostati vojno neutralna.

“Kako će se drugi ponašati stvar je njihove procjene, no i takve odluke, sukladno Daytonskom sporazumu, moraju biti donesene na temelju suglasnosti dva entiteta i tri naroda”, kazao je Vulin.

Komentiraj