Davor Javorovic/PIXSELL

Ministri Nakić i Tolušić u osječkom KBC-u: Sva šteta bit će sanirana

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u utorak u Osijeku da će biti sanirana sva šteta na osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), nastala u jučerašnjem olujnom nevremenu, koja prema prvim procjenama iznosi pet milijuna kuna, no, kako je naglasio, ova nepogoda razotkrila je realnost da je KBC Osijek u derutnom stanju.

Nakon što je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem obišao osječki  KBC, Nakić je kazao da su zgrade zastarjele, a odjeli u stanju koje se teško može nazvati prihvatljivim uvjetima za liječenje najtežih bolesnika.

Ovo je slika hrvatskog zdravstva i na žalost slika koja govori o načinu na koji je vođen naš zdravstveni sustav. Ovo bi trebala biti jedna od najvažnijih zdravstvenih ustanova, koja pruža najkompleksnije zahvate u Hrvatskoj, ali osim entuzijazma i iznimnog angažmana liječnika i medicinskih sestara, sve drugo ne znam koliko je vrijedno spomena, izjavio je ministar Nakić.

Ocijenio je kako to govori da se puno mora napraviti na reformi zdravstvenog sustava, da bi bio stabilan i funkcionalan.

Sanacijom se neće samo ‘krpati’ već i graditi novo

Ministar Nakić naglasio je da će se učiniti sve kako bi se u potpunosti sanirala šteta u osječkom KBC-u, ali ne samo da bi se “zakrpalo” postojeće stanje, već i da bi se napravilo nešto više.

Dodao je da je za izgradnju novog Hitnog objedinjenog prijema osječkog KBC-a predviđeno 30 milijuna kuna, a za nove dnevne bolnice na kirurgiji 50 milijuna kuna. S Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova razgovara se o pronalaženju dodatnih sredstava, među kojima su i sredstva Fondova za energetsku obnovu objekata, jer bolnice do sada nisu aplicirale za takva sredstva, rekao je Nakić.

Ministar Tolušić ocijenio je da su uvjeti rada u osječkom KBC-u, koji je centralna bolnica za cijelu Slavoniju, vrlo teški za djelatnike, ali i za pacijente. Istaknuo je da u zadnjih deset godina iz Fonda za zaštitu okoliša, koji financira projekte energetke učinkovitosti, nije povučena “ni jedna lipa”.

Kazao je kako se osječki KBC kandidirao za sredstva IPA fonda, s ciljem nabave nove opreme, što pokazuje da s dolaskom nove uprave bolnica ide u boljem smjeru, a Ministarstvo je za gradove i općine iz projekta osječke urbane aglomeracije osiguralo 60 milijuna eura, pa vjeruje da će dio toga novca biti utrošen i na obnovu KBC-a.

Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić rekao je da je najprije nužno sanirati oštećena krovišta i prozore, kako eventualne nove kiše ne bi napravile dodatne štete.

Prve procjene govore o šteti od pet milijuna kuna, a s obzirom da su bolnički objekti osigurani, nastojat će se što prije aktivirati sva moguća sredstva, u čemu će pomoći i nadležno Ministarstvo, dodao je.

Zamjenik ravnatelja dr. Vlatko Kopić izjavio je kako se očekuje da bi šteta mogla biti i puno veća, što će iziskivati i radikalnu sanaciju, ali da KBC, tijekom jučerašnjeg nevremena, ni u jednom trenutku nije prestao s pružanjem zdravstvenih usluga.

Komentiraj