HINA

Ministri Mrak-Taritaš i Vrdoljak na otvorenju obnovljenog predprostora Vodenih vrata na ulazu u Tvrđu

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak bili su u petak na svečanom otvorenju Lunette, obnovljenog predprostora ispred Vodenih vrata na ulazu u baroknu osječku Tvrđu u koji su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo kulture i Grad Osijek uložili oko četiri milijuna kuna.

Cijeli projekt, uključujući projektiranje, rad konzervatora te same radove, pokrenut je 2010. godine, u povodu 300. godišnjice gradnje Vodenih vrata, danas jedinih očuvanih vrata Tvrđe. Obuhvatio je uređenje otoka sa opkopom, pristupnom stazom i mostom, koji sada čine jedinstveni ulaz u Tvrđu.

Naime, Lunetta je služila u obrambene svrhe, a ulaz u Tvrđu kroz Vodena vrata i pristup s rijeke Drave, bio je moguć preko podiznog drvenog mosta. Taj prostor sada je rekonstruiran u izvornim dimenzijama, ponovno su otkriveni elementi arhitekture bedema Tvrđe okrenutih prema Dravi, posebno njihova izvorna proporcija i monumentalnost, a grad Osijek ovime je dobio novi javni prostor pogodan za održavanje raznih javnih i kulturnih manifestacija te prostor pogodan za pristup Tvrđi za turiste.

“Ova vrata ne treba shvatiti samo kao vrata kroz koja se ulazi u Tvrđu. Ovo su vrata za nove investicije, za Europsku uniju i vrata za budućnost Tvrđe. Mi smo svjesni tog potencijala i napravili smo već sada dobre pripreme za njezinu daljnju obnovu. Čeka nas veliki posao. Da, kada se uđe u Tvrđu, ona zablista u svoj svojoj ljepoti. Stoga, idemo svi zajedno raditi u sljedeće četiri godine da obnovimo dio po dio Tvrđe”, istaknula je ministrica Mrak-Taritaš.

  • Dodala je kako je Tvrđa, kada se pogledaju projekti koje financira Europska unija, klasični ‘primjer iz knjige’, jer ima svoj povijesni kontekst, ljude koji tu žive i razne druge sadržaje te zbog toga ima veliki potencijal.

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako ovaj projekt nije bio jednostavan te da je upravo on sada postao primjer  kako se u terminima može završiti i veliki posao, ako ga rade oni koji su stručni i znaju raditi.

„No, tu ne smijemo stati. Moramo imati kontinuitet. Sada kada smo uredili ovaj ulazni dio, treba nastaviti i sa radovima unutar Tvrđe jer i ona treba izgledati reprezentativno, baš kao ovaj dio“, zaključio je Vrdoljak.

Komentiraj