Ministri komentirali Krstičevićevu imovinsku karticu

Ministri su jutros, uoči sjednice Vlade, komentirali slučaj imovinske kartice ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića. Podsjetimo, kako je Index jučer otkrio, on je u imovinskoj kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću pored Šibenika.

Premijer Plenković je kratko, prilikom odlaska u Sabor na Odbor za zdravstvo, rekao: “Ne djeluje mi to tako dramatično, mislim da je on sve to objasnio”, kazao je.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je: “Moramo svi više pozornosti posvetiti kod ispunjavanja imovinske kartice. Ja se nadam da je moja dobro ispunjena. Kod Krstičevića ne vidim da je na bilo koji način oštetio državu”.

Ministar prometa Oleg Butković kratko je rekao da je Krstičević pogriješio, ali naglasio da to nije ‘tako velika stvar’.

Ministar finanacija Zdravko Marić poručio je: “Što se tiče nekretnina unio sam vrijednosti nekretnina onakve kakve jesu. Ne bih mogao komentirati pojedinačne deltalje slučajeva kolega, niti bilo kojeg dužnosnika. Taj sustav kakav je ustoličen je takav kakav je. Imovinske kartice su javno dostupne, ima određenih stvari koje se mogu poboljšati. Što se tiče sigurnosnih provjera malo mi je nevjerojatno da je netko to ukinuo. Kada sam ušao u sustav ušao sam kao pomoćnik ministra prolazio sam punu, temeljitu sigurnosnu provjeru i postavlja se pitanje tko je to i zašto ukinuo”.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je ona svaku imovinsku karticu pažljivo ispunjavala. “Svatko može govoriti samo u svoje ime. Prvu imovinsku karticu sam ispunila 2006. godine i svaki put sam to radila s velikom pažnjom”, kazala je ministrica.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da postoje određene granične vrijednosti za unos imovine te dodao da je on svoje unio.

Rekao je kako u drugim demokratskim zemljama, primjerice u Njemačkoj gdje je bio veleposlanik, nema imovinskih kartica.

“Tamo postoje institucije koje se bave imovinom ministara. Ispunjavanje imovinske kartice ima i dobre i loše strane, a možemo se ugledati i na druge zemlje koje nam mogu biti uzor”, rekao je.

Na pitanje o premijeru Plenkoviću čiji ministri ne znaju ispuniti imovinsku karticu odgovorio je:

“To je najbolji hrvatski premijer koji može biti primjer svima ostalima kako se može voditi domoljubna politika, kako se može međunarodno pozicionirati jedna mlada zemlja. Hrvatska bi trebala biti zadovoljna s kvalitetom hrvatskog premijera. O karticama drugih ministara ne mogu govoriti, ja sam svoju ispunio”, ponovio je.

BOŽINOVIĆ O IMOVINSKIM KARTICAMA: “Nešto što je dosad prolazilo ispod radara više ne prolazi”

Podsjetimo, Krstičević u imovinskoj kartici nije prijavio potpunu kvadraturu i vrijednost vikendice u Žaboriću blizu Šibenika, i dok financijska procjena vrijednosti nekretnine iz 2004. iznosi oko 160.000 eura, ona iz 2016. godine iznosi tek 83.000 eura.

Index je objavio kako je ministar kuću po pola kupio sa suprugom, kojoj je u prosincu 2004. darovnim ugovorom prepustio svoju polovicu. Od tada je ona jedina vlasnica nekretnine. Prenosi da je u imovinskoj kartici umanjena kvadratura na površinu od 120 metara četvornih, a okućnica se i ne navodi.

Krstičević je sinoć za Dnevnik Nove TV rekao da je porez platio na 160.000 eura te nije oštetio državu nego to napravio sebi na štetu. “Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj koja je izračunala porez. Platio sam porez na vrijednost od 160.000 eura. Kuća je stara, iz 1982. godine i ja sam to tako povezao, i evo ništa”, rekao je.

Komentiraj