EPA/RONALD WITTEK

Ministri financija G20 boje se da će napetosti smanjiti rast

Svjetski financijski čelnici u utorak su potvrdili svoju predanost borbi protiv protekcionizma ali su pozvali na daljnji “dijalog i akcije” glede trgovine, samo nekoliko dana prije nego će stupiti na snagu američke carine na čelik i aluminij a američki predsjednik Donald Trump priprema sankcije Kini.

“Razgovarali smo o najvećim rizicima za izglede (rasta), pa tako i o ranjivostima koje bi mogle biti rezultat ograničavanja financijskih uvjeta bržeg od planiranog te gospodarskih i geopolitičkih napetosti”, ističu ministri G20 u završnom priopćenju nakon dvodnevnog susreta u Buenos Airesu.

Tekst koji je odobren tri dana pred stupanje na snagu američkih carina na uvoz čelika od 25 posto i aluminija od 10 posto, dolazi u trenutku kada dvije gospodarske velesile ulaze u sukob zbog čelika, kojega bi Europljani i drugi američki saveznici mogli biti usputne žrtve.

“Vidjeli smo da Amerikanci žele smanjiti napetosti”, rekao je za AFP izvor u francuskom ministarstvu gospodarstva i financija.

Europljani traže od Sjedinjenih Država da ih izuzme od carine, podsjećajući da su saveznici Washingtona i da nisu uzrok problema, za razliku od Kine.

Dvojica dužnosnika koji su upoznati s materijom rekli su kako se očekuje da će Trump do petka objaviti carine u vrijednosti do 60 milijarda dolara na kineske tehnološke i telekom proizvode zbog njezine prakse s intelektualnim vlasništvom, isti dan kada će se početi primjenjivati carina od 25 posto na uvozni čelik kao i 10 posto na aluminij.

Ministri su se u svom priopćenju obvezali da će “surađivati kako bi do 2020. pronašli rješenje s kojim će svi biti suglasni” u vezi s oporezivanjem informatičkih kompanija, što je još jedan razlog napetosti između SAD-a i Europe. Riječ je o četirima velikim američkim kompanijama (Google, Amazon, Facebook i Apple, skraćeno Gafa) čija je praksa porezne optimizacije redovito na meti kritike.

Napokon, ministri su na zahtjev Francuske i SAD-a razgovarali i o bitcoinu i o drugim virtualnim valutama. Tako ih nisu htjeli priznati suverenim valutama i pozvali su da ih se ne koristi za pranje novca i za financiranje terorizma.

Komentiraj