Ministarstvo zdravstva: “Kaliniću, javi se Šostaru”

Ministarstvo zdravstva odgovorilo je na tvrdnju pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića kako “nije zainteresirano” za petsto tisuća dodatnih doza cjepiva Pfizer, koje Kalinić, kako tvrdi, može nabaviti.

Pavle Kalinić: “Mogu nabaviti 500.000 doza cjepiva, Ministarstvo šuti”

Prenosimo priopćenje Ministarstva zdravstva koje je objavio N1:

“Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba ‘Andrija Štampar’ koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju.

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija. Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva.

Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine”, stoji u priopćenju.

Komentiraj