Ministarstvo zdravstva izvijestilo o pripremama na razini EU oko koronavirusa

Ministarstvo zdravstva oglasilo se u ponedjeljak o pripremama na razini EU oko koronavirusa. Izvijestili su da se među zemljama članicama razmjenjuju informacije o koronavirusu, a u tijeku su i pripreme za ministarski sastanak u četvrtak na kojem bi Europsk vijeće trebalo usvojiti Zaključke o novom koronavirusu.

“U četvrtak se u Bruxellesu održava sastanak ministara zdravstva država članica Europske unije. Tema sastanka je stanje i aktivnosti vezano uz koronavirus. Hrvatska, kao država predsjedateljica, pripremila je sve dokumente za raspravu na Radnoj skupini za javno zdravstvo koja će se odvijati tijekom ponedjeljka i utorka, te nakon toga na Odboru stalnih predstavnika, kako bismo u četvrtak na ministarskoj razini usvojili Zaključke Vijeća o novom koronavirusu”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš uoči ovotjednog skupa europskih ministara zdravstva.

U dokumentima pripremljenim za ministarsku raspravu, na temelju kojih se očekuje usvajanje Zaključaka Vijeća o novom koronavirusu, naglasak je stavljen na sve mjere koje su europske države poduzele do sada na praćenju epidemiološke situacije, preventivnim aktivnostima na detektiranju zaraženih osoba, njihovom odgovarajućem zdravstvenom zbrinjavanju i sprječavanju daljnjeg širenja bolesti.

“Sve države članice EU i dalje nadziru situaciju oko oboljelih, obavljaju se provjere na ulaznim točkama Europske unije, poput graničnih prijelaza i zračnih luka, te dijagnosticiraju potencijalno zaražene osobe, a u skladu sa stručnim procjenama osiguravat će se izolacija bolesnika i njihovo primjereno liječenje u karantenama. Naravno, jedna od bitnih točaka je i odgovarajuća zaštita zdravstvenih djelatnika koji dolaze u kontakt s oboljelima”, rekao je ministar Beroš.

Među državama članicama Europske unije, kao i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, postoji stalna komunikacija i razmjena informacija o stanju vezano uz koronavirus, broju oboljelih i poduzimanju mjera na zaštiti građana, te sprječavanju mogućeg širenja zaraze. O svemu tome građani država članica Europske unije stalno su i pravodobno informirani, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Komentiraj