Ministarstvo zdravlja istražuje slučaj liječenja preminule bojnice HV-a

Dino Stanin/PIXSELL

Ministarstvo zdravlja odlučilo je provjeriti predstavku u kojoj je Antun Babić, suprug preminule bojnice Hrvatske vojske Janje Ninić Babić, iznio niz pritužbi na liječenje njegove supruge i rad medicinskog osoblja u KBC-u Sestre Milosrdnice i KBC-u Zagreb.

Tehnički ministar zdravlja Siniša Varga uputio je dopis sanacijskim upraviteljima KBC-a Sestre milosrdnice Danku Velimiru Vrdoljaku i KBC-a Zagreb Hrvoju Vrčiću u kojem od njih traži da Ministarstvu dostave presliku cjelokupne medicinske dokumentacije i očitovanje svih zdravstvenih radnika koji su se medicinski skrbili o Janji Ninić Babić, izvijestio je u četvrtak Babić.

  • Umirovljeni diplomat Babić u predstavci se požalio na liječenje njegove supruge i rad medicinskog osoblja u tim bolnicama, tvrdeći da su joj, primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnice dijagnosticirali krivi status bolesti i odbili joj dati lijekove, koje je bez problema dobila u KBC-u Rijeka.

Babić je također podnio zahtjev Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) za pokretanje disciplinskog postupka protiv ginekologa i predsjednika Hrvatske lige protiv raka Damira Eljuge zbog neodgovornog liječenja i nedostojnog ponašanja, a Povjerenstvo HLK-a odlučivat će o tom zahtjevu na sljedećoj sjednici.

Babić u priopćenju navodi da je njegova supruga, koja je bila dragovoljka Domovinskog rata, bliska suradnica ratnog ministra obrane Gojka Šuška, bojnica HV-a i prvi vojni izaslanik Hrvatske u NR Kini, umrla od raka želuca u teškim mukama u KBC-u Zagreb 16. prosinca prošle godine, nakon gotovo godinu dana lutanja od bolnice do bolnice u Zagrebu i Rijeci.

Ističe kako je, vođen iskustvom koje je stekao živeći u drugim zemljama, bio šokiran neodgovornim i nehumanim radom i ponašanjem nekih liječnika u tim bolnicama, a posebno prema braniteljima. Stoga predstavku nije podnio samo zbog svoje supruge, kojoj ništa više ne može pomoći, nego zbog ostatka braniteljske populacije, koja je sve starija i koja sve više treba odgovarajuću liječničku uslugu i skrb.

Komentiraj