MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA: Vidite li perisku, dojavite

 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u četvrtak je objavilo da se akcija ‘Jeste li ih vidjeli’, kojom se građane poziva da dojave lokacije na kojima su vrste pod visokim rizikom od izumiranja i o tome dostave fotografije i informacije, proširuje na plemenitu perisku.

“Akcija se provodi radi uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja”, navodi se u priopćenju Ministasrstva.

Sve koji su opazili periske pozivaju da dojave lokacije, fotografije i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki kako bi se moglo pratiti stanje populacije periski koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru.

Informacije se mogu poslati na adresu [email protected] ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

“Nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru”, istaknuto je u priopćenju.

Periska je najveći mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. Tijekom jeseni 2016. na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski.

Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

Uzročnik masovnog pomora periske nije u potpunosti poznat. Mogući uzročnici masovnog pomora plemenitih periski su Haplosporidium pinnae, parazit iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu te bakterija Mycobacterium sp, a još uvijek nije utvrđeno jesu li to glavni i jedini uzročnici koji dovode i do 100 posto smrtnosti periski na pojedinim lokalitetima, stoji u priopćenju.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike stoga radi na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja u suradnji s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Komentiraj