Ministarstvo zaštite okoliša optužilo inicijativu Zero Waste Hrvatska da širi dezinformacije

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ocijenilo je u petak da koalicije udruga za zaštitu okoliša i građanskih inicijativa Zero Waste Hrvatska kontinuirano zlorabi svoju poziciju kako bi širila dezinformacije umjesto da se pozabavi razvojem i dodatnom edukacijom građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada.

Koalicija Zero Waste Hrvatska u petak je pozvala premijera Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića tvrdeći da se pokazao nesposobnim riješiti problem gospodarenja otpadom. Spočitava mu “nerazumno forsiranje  izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom” umjesto poboljšanja sustava odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja.  Navodi i da Europska komisija upozorava da prijeti opasnost da Hrvatska ne ispuniti ciljeve recikliranja do 2020. godine, što znači kazne i višestruko veće račune za otpad.

Ministarstvo, reagirajući na te tvrdnje navodi kako se u centrima za gospodarenje otpadom obrađuje samo i isključivo miješani komunalni otpad koji je preostao nakon odvajanja otpada, a da je prioritet razvijanje sustava primarnog odvajanja korisnih sirovina iz otpada. Ističe da su kapacitet, broj i lokacija gdje će se graditi centri za gospodarenjem otpadom određeni su u Planu gospodarenja otpadom 2017.- 2022. godine.

“Prioritet ove Vlade je razvijanje sustava primarnog odvajanja korisnih sirovina iz otpada, odnosno razvoj kružnog gospodarstva te u skladu s tim Ministarstvo zaštite okoliša i energetike intenzivno surađuje s jedinicama lokalne samouprave u cilju osiguranje infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada – nabavka spremnika, izgradnja reciklažnih dvorišta, izgradnja sortirnica te izobrazbu i informiranje građana na način da se općinama i gradovima osiguraju bespovratna sredstva iz EU fondova”, ističe se u priopćenju Ministarstva.

“S obzirom da je vidljivo da Zero Waste koalicija udruga paušalno prati rad Ministarstva, napominjemo kako je u mandatu ministra Tomislava Ćorića dodijeljeno 641.521.161,59 kuna za razvoj sustava gospodarenja otpadom, a taj iznos će s obzirom na brojne aktualne natječaje i natječaje koji su u pripremi, uskoro biti značajno uvećan. Izgradnjom infrastrukture te edukacijom i informiranjem koji su vrlo važan dio uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada omogućuju se uvjeti za povećanje stope odvojenog prikupljanja otpada koje je u 2016. godini iznosilo 27 posto. Zajedničkim naporima svih sudionika – jedinica lokalne samouprave, županija, Ministarstva, građana te nevladinih udruga može se dostići ciljana stopa odvajanja korisnih sirovina iz otpada te njihova priprema za ponovnu uporabu i recikliranje”, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo ističe i da je u stalnoj komunikaciji s Europskom komisijom radi izrade akcijskog plana u kojem će se jasno definirati infrastrukturni kapaciteti za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada kao i kapaciteti za obradu ostalog otpada prije odlaganja. “Time se želi osigurati da ne bude prekomjernog oslanjanja na obradu miješanog komunalnog otpada”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Komentiraj