MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA O TUŽBI “Hrvatska nije slijednica NDH”

Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo kako je 27. veljače primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu koja se odnosi na skupnu tužbu za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata.

Tužitelji tvrde da je za štetu odgovorna Hrvatska, koja je pravne sljednica NDH. Priopćenje MVEP-a prenosimo Vam u cijelosti:

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova može potvrditi da je 27. veljače 2017. primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa.

Sud ima sjedište u Chicagu, u SAD-u, a tužba je Okružnom sudu predana 31. svibnja 2016. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala.

Od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije slijednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.

Komentiraj