MINISTARSTVO: “Uz teško bolesnu djecu boravak je stalno bio dozvoljen”

Ministarstvo zdravstva u srijedu je izvijestilo da je kroz cijelo vrijeme trajanja epidemije koronavirusa bio dopušten boravak roditelja uz teško bolesnu djecu, a u županijama gdje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije zabranjen posjet bolnicama, roditelji mogu svakodnevno biti uz djecu 15 minuta.

Reagirajući na mnoge upite roditelja o mogućnosti posjeta svojoj bolesnoj djeci i najmlađima u bolnicama, Ministarstvo zdravstva podsjetilo je da e cijelo vrijeme trajanja epidemije korona virusa u Hrvatskoj bio dozvoljen boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanje mogućeg prijenosa zaraze, zabranjene posjete. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju 15 minuta.

“U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima. Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba. Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima”, navodi Ministarstvo i dodaje da je svim bolnicama na koje se ova mjera odnosi upućen naputak o organiziranju posjeta roditelja bolesnoj djeci.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je oko tog pitanja poklonio puno povjerenje stričnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

“Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju”, rekao je Beroš.

Komentiraj