Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo: Nijemci od Hrvatske traže prihvat sirijskih izbjeglica

Borna Filic

Iz Ministarstva unutarnjih poslova stigla je potvrda pisanja Nacionala o pritisku na Hrvatsku iz Europske unije zbog malog broja prihvaćenih izbjeglica iz Sirije. Iz MUP-a su potvrdili da su dobili zahtjev saveznih ministara unutarnjih i vanjskih poslova Njemačke za iskazivanja solidarnosti prema susjednim zemljama Sirije koje su preuzele većinu sirijskih izbjeglica.

[quote_box_center]

  • Potvrđeno iz MUP-a da su iz Njemačke dobili zahtjev za prihvat sirijskih izbjeglica
  • Njemačkoj je odgovoreno da se za sada može pomoći samo onim sirijskim izbjeglicama koje se zateknu u Hrvatskoj

[/quote_box_center]

“U svezi zahtjeva drugih zemalja članica i institucija Europske unije da Republika Hrvatska otvori vrata za sirijske izbjeglice navodimo da smo zaprimili zajednički dopis saveznih ministara unutarnjih i vanjskih poslova Njemačke u svezi iskazivanja solidarnosti prema susjednim zemljama Sirije koje su preuzele većinu sirijskih izbjeglica. U našem odgovoru smo obavijestili tijela SR Njemačke da je Republika Hrvatska za sada u mogućnosti pružiti odgovarajuću zaštitu u okviru azilnog postupka samo onim Sirijcima koji se zateknu na teritoriju Republike Hrvatske.

Naime, trenutno u Republici Hrvatskoj ne postoji zakonski okvir koji bi omogućio direktno provođenje programa preseljenja i prihvata izbjeglica iz drugih država sukladno principu solidarnosti”, stoji u dopisu iz Ministarstva unutarnjih poslova iz kojega smo dobili i precizni broj Sirijaca koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj.

Prema tim brojkama, 9. siječnja ove godine u Hrvatskoj je bilo devet sirijskih državljana sa stalnim boravištem u našoj zemlji, dok ih još 116 ima privremeni boravak. Iz MUP-a su dodali i da su još 54 sirijska državljana zatražila azil u Hrvatskoj, ali i napominju da su 49 zahtjeva već odbacili, dok je pet zahtjeva još u postupku.

“Što se tiče mogućnosti da Republika Hrvatska u bliskoj budućnosti promijeni politiku i prihvati veći broj sirijskih izbjeglica navodimo da je intencija da se budućim izmjenama zakonodavstva Republike Hrvatske na području azila regulira postupak relokacije, odnosno preseljenja sukladno zakonodavstvu i najboljoj praksi Europske unije. U tijeku je priprema novog zakonodavnog rješenja kojim bi se regulirao postupak relokacije, odnosno preseljenja, adonošenje ovog zakona planirano je u 2015. Međutim, ono što Republika Hrvatska može učiniti za sada jeste pružiti određenu financijsku i sličnu pomoć“, rekli su u MUP-u.

Komentiraj