Ministarstvo turizma i sporta: “Tražimo modele održivog turizma na Mediteranu”

Ministarstvo turizma i sporta u utorak je virtualno okupilo dvjestotinjak uzvanika iz desetak zemalja s ciljem predstavljanja novih modela upravljanja održivim turizmom na Mediteranu, priopćeno je iz tog ministarstva.

Okupljeni u sklopu međunarodnih projekata Smartmed i Best Med pripremljenih u okviru programa teritorijalne suradnje INTERREG V-B Mediteran, predstavnici zemalja Mediterana uključenih u projekte predstavili su aktivnosti koje su do sada provedene te koje se planiraju te istražili mogućnosti za ostvarivanje sinergije dva komplementarna projekata, a sve radi stvaranja jedinstvenih odgovora na zajedničke izazove razvoja održivog turizma na Mediteranu.

Dok Smartmed,  u kojem Hrvatska i Ministarstvo turizma i sporta kao vodeći partner, doprinosi rješavanju izazova visoke sezonalnosti i nedostatka suradnje ključnih sudionika u turizmu Mediterana kroz razvijanje i testiranje novog poslovnog modela Smart turizma koji uskoro kreće s pilot fazom i u Hrvatskoj, Best Med kroz projekt testira model za poboljšanje upravljanja kulturnim rutama i stazama na području Mediterana. Za konačni cilj ima kreiranje mreže mediteranskih opservatorija za turizam (MED NTO) kako bi se olakšala razmjena podataka i najboljih praksi unutar zemalja.

Glavni cilj je, objašnjavaju u Ministarstvu turizma,  da se ideje i zajedničke akcije oba projekta implementiraju u što većoj mjeri te da se u što većoj mjeri repliciraju na programskom području koje obuhvaća područje Mediterana i šire. To bi prvenstveno provele nacionalne i regionalne uprave, poslovni subjekti, obrazovne institucije, nevladine organizacije i sl., koje djeluju u sektoru turizma. Učinile bi to upotrebom i integracijom novih tehnologija, statističkih podataka i indikatora održivog turizma. Tako bi se razvijale destinacije koje su uključive i otporne, čije lokalne zajednice žive kvalitetnijim životom i promiču svoju baštinu te gdje turisti i posjetitelji čuvaju okoliš zajedno sa stanovništvom, kažu u Ministarstvu.

Fokusirati se na “održiv i uključiv turizam”

Okupljeni su istaknuli kako je u kontekstu pandemije COVID-19 i njezinog utjecaja na turizam, istraživanje novih modela upravljanja turizmom izuzetno važno te naglasili kako je Smartmed projekt ovu krizu shvatio kao priliku da se turizam na Mediteranu učini otpornijim, a Mediteran predvodnikom u održivosti i transformaciji turizma i upravljanja destinacijama.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac ocijenila je da od spomenutih projekata, koji će  utjecati i na kreiranje Strategije razvoja održivog turizma Republike Hrvatske do 2030. godine, ima velika očekivanja.

“Brojni izazovi s kojima se suočavamo u Hrvatskoj bliski su i našim partnerima iz Portugala, Španjolske, Francuske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Grčke. U narednom razdoblju aktivnosti trebamo fokusirati u smjeru održivog, uključivog i otpornog turizma te razvijati pametna rješenja zajednička svim ključnim dionicima“, poručila je Brnjac.

Komentiraj