MINISTARSTVO: “Svakako želimo povratak u škole”

Svakako želimo povratak u škole, ključna je poruka radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja koju je za dnevnik.hr iznijela njezina koordinatorica Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i voditeljica HZJZ-ove Službe za školsku medicinu.

“Strategija koja se priprema je svakako povratak djece u školske klupe, to odnosi se i na vrtićku dob i studente, s tim da su uvjeti i način na koji će se to odvijati još u izradi”, kazala je Pavić Šimetin, koordinatorica radne skupine koja će se prvi put sastati u utorak. “Treba biti jako oprezan da ne inzistiramo na mjerama koje nisu efikasne, a narušavaju kvalitetu života i ideju interakcije i druženja unutar škole”, dodala je.

Kazala je kako će se razmišljati i o tome da se, ovisno o lokalnoj situaciji, možda i odgodi početak škole u nekim sredinama. “Neke će se škole trebati pridržavati rigoroznijih mjera, a opcija je i da u nekom području kraće vrijeme ne bude škole.”

Učenici do 4. razreda osnovne škole neće morati nositi maske, studenti vjerojatno hoće. Srednjoškolci “su negdje između, putuju u školu, sudionici su javnog prometa, moramo voditi posebnu brigu”.

Pavić Šimetin kaže kako je “osnovna taktika odvajanje jednog razrednog odjela od drugog”. “Za slučaj ako se pojavi zaraza u jednom razrednom odjelu, onda je taj odjel onaj za koji će se daljnje mjere samoizolacije i praćenja obavljati, a ostatak škole može nastaviti s radom. Dakle, tu treba voditi brigu o svim situacijama kad učenici dolaze u kontakt, ulazak, izlazak, odmor, odlazak u toalet, blagovaonica… Glavno je da se razredni odjel izolira u odnosu na ostale.”

Upitana hoće li od nastave biti izuzeta rizična djeca, odgovorila je kako “djecu sigurno ne bi trebalo izuzimati s nastave jer ako djeci koja su najranjivija ne možemo omogućiti nastavu onda zapravo nismo učinili ništa”.

Profesori se “mogu zaštiti maskama, druga je mogućnost pojačana distanca”.

“Zapravo će ovisiti o tome kakva je situacija u lokalnoj sredini. Ne može se generalno to reći da se apsolutno treba izuzeti jer čim nemamo potpuni lock down nitko nije apsolutno siguran, a čak i kad je to treba se i posjetiti liječnika i odraditi životne stvari”.

Na pitanje je li poanta je da svi budu u školama koliko god mogu, odgovorila je potvrdno. “Koliko god mogu jer život je takav da nigdje niste potpuno sigurni.”

Komentiraj