MINISTARSTVO KONTRA PULJKA ‘Nemate pravo ograničavati radno vrijeme klubova!’

Autor:

Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitske gradske vlasti u namjeri da ograniče radno vrijeme nekoliko klubova u staroj gradskoj jezgri, nemaju za to ovlasti, tvrde iz Ministarstvo turizma i sporta.

Naime, nakon što je na e-savjetovanje otišao prijedlog kojim će barovima koji ispunjavaju uvjete za noćni rad smještenim unutar stare gradske jezgre, radno vrijeme umjesto do šest sati ujutro ograničiti do ponoći, sa službenim mišljenjem javilo se i Ministarstvo turizma i sporta koje je utvrdilo da jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost na ovaj način ograničavati rad ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno da im svojevoljno ne mogu i ne smiju mijenjati radno vrijeme.

te bi se izmjene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata trebale naći na sjednici Gradskog vijeća 15. srpnja. U odluku bi trebalo biti dodano da objekti koji rade unutar stare gradske jezgre u periodu od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan samo do 24 sata zbog očuvanja UNESCO-ove baštine.

DOBRE VIJESTI ZA SPLITSKE UGOSTITELJE Objektima produljeno radno vrijeme u sezoni

Tom bi  odlukom  trebali  biti zahvaćena dva noćna kluba – Boiler, na vrhu Marmontove ulice, i Emperor‘s Club 305 A.D. u Trogirskoj ulici, dok će biti izuzeti objekti na Trumbićevoj obali, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata.

U  mišljenju Ministarstva pak stoji kako jedinice lokalne samouprave za pojedine ugostiteljske objekte mogu najdulje za dva sata odrediti raniji završetak radnog vremena od radnog vremena propisanog Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, a koji dosta jasno definira radno vrijeme za sve skupine objekata.

Prema tom propisu, ugostiteljski objekti iz skupine “Barovi” koji ispunjavaju uvjete za noćni rad – a to su noćni klub, noćni bar i diskoklub – mogu raditi noću od 21 do 6 sati samo u zatvorenim prostorima te im se “sukladno odredbama Zakona odlukom tijela jedinice lokalne samouprave ne može mijenjati propisano radno vrijeme”.

NOĆNA DRAMA U SPLITU Pred ulazom u noćni klub komadi stakla zasuli mlade, ozlijeđene čak 24 osobe!

Kako Jutarnji list doznaje, ovo mišljenje ne bi trebalo biti iznenađenje za splitske gradske vlasti s obzirom na to da je Grad Split još u srpnju 2023. godine bio upoznat sa stavom Ministarstva o skraćivanju radnog vremena, ali su ipak, njihovom mišljenju usprkos, na javno savjetovanje odlučili uputiti odluku o izmjenama radnog vremena.

Očuvanje UNESCO-ova dobra

“Posljedice predloženog načina i uvjeta obavljanja ugostiteljske djelatnosti i fleksibilnog načina određivanja radnog vremena ugostitelja, u odnosu na odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita koja se ovim putem dopunjuje, dovest će do očuvanja UNESCO-ova dobra – stare gradske jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom budući da svjedočimo koncentraciji posjetitelja i narušavanju javnog reda i mira ispred kategorije ugostiteljskih objekata ‘Barovi‘ koji ispunjavaju uvjete za rad noću”, stoji u obrazloženju odluke splitskih vlasti.

No, navodno je zasad tek riječ o mišljenju jer su  jedinice lokalne samouprave Ministarstvu turizma dužne dostaviti akte na ocjenu zakonitosti, što Grad Split još nije napravio jer odluka službeno nije donesena. Nakon toga, Ministarstvo turizma eventualno ih može uputiti da akt usklade sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.