Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u srijedu je za N1 komentirao stanje u Slavonskom Brodu, nakon što je došlo do zagađenja vode. Duspara kaže kako je opsrba čistom vodom dobro organizirana, te kako su pokrili sve važnije ustanove i pojedina poduzeća.

On sam, kaže, ne koristi vodu za kuhanje ili tuširanje. “Prvi podaci su bili iznad dozvoljenih granica, drugi dan je bilo i 880 mikrograma ugljikovodika u toj vodi, ne bih preporučio nikom da to koristi. Malo je čudno što je izmišljeno međuresorno Povjerenstvo koje više ni stožeru Civilne zaštite ne daje nalaze da vidimo kakav je trend. Ako netko kaže da opada, imamo pravo znati”, rekao je Duspara.

Dodao je da se Ministarstvo jučer sastalo da ‘izriba grad’. “Ministar je poslao poruku da ne želi razgovarati s gradonačelnikom koji vodi brigu o 90 tisuća stanovnika”, kaže odbacujući optužbe ministra Ćorića, koji je rekao da je odgovoran Grad jer nije zamijenio filtere.

“Podsjetio bih ministra da smo tvornicu od Hrvatskih voda dobili 2010. Ako je netko kriv, onda su oni jer su nam je trebali dati ispravnu. Ne stoji činjenica koju govore, jer imamo stručnjaka koji kaže da se filteri mogu mijenjati i nakon 15 godina. Mi dosad nismo imali problema. Ova tvornica nije građena da pročišćava naftu nego vodu i nema tvornice koja to može”, objasnio je.

Crodux ponavlja kako oni nisu krivi za zagađenje vode, a Duspara kaže kako to govore jer su izazvali incident. “Bilo bi dobro da neovisni stručnjaci izađu na teren i ispitaju svih pet kilometera i da vidimo što je bilo. Ako to nije to, onda pitam ministra i inspektore: Kako su ugljikovodici došli u sve bunare?”, poručuje slavonskobrodski gradonačelnik.

Komentiraj