MINISTARSTVO Prometna signalizacija na autocestama radi povećanja vidljivosti parkova

HINA / Ministarstvo zaštite okoliša i prirode / mm

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je postavljanje prometne signalizacije na autocestama u Hrvatskoj kako bi se povećala vidljivosti svih nacionalnih parkova i parkova prirode te populariziralo one koji bilježe manji broj posjetitelja, priopćilo je u srijedu Ministarstvo.

Ministarstvo ističe kako je dosad u sklopu radova vrijednih 786.825 kuna financiranih kroz Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP), izvršeno postavljanje zajedničkih ploča na kojima je označeno više parkova na interregionalnim čvorovima Bosiljevo 2, Lučko i Sredanci te na graničnim prijelazima Bajakovo, Macelj i Bregana. Također, izvršena je zamjena i postavljanje novih ploča za nacionalne parkove Sjeverni Velebit i Risnjak, te parkove prirode Biokovo, Velebit, Papuk, Učka i  Žumberak – Samoborsko gorje.

“Preostali radovi zamjene i postavljanja nove signalizacije na autocestama financirat će se darovnicom Globalnog fonda za okoliš kroz projekt PARCS – ‘Jačanje institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja’, a trebali bi biti dovršeni do kraja 2017. godine”, najavljuju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Time će, kako naglašavaju, sva signalizacija na autocestama biti usklađena s Pravilnikom o jedinstvenom vizualnom identitetu sustava upravljanja zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj kojim se propisuje novi vizualni identitet nacionalnih parkova i parkova prirode.

U Ministarstvu podsjećaju kako je po mišljenju hrvatskih građana očuvana priroda najvrjedniji hrvatski resurs. Ističu da su to prepoznali i brojni posjetitelji iz Europe i svijeta. “Samo prošle godine hrvatskih osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode posjetilo je više od 3,5 milijuna ljudi, što ih čini najvažnijim razvojnim čimbenikom krajeva u kojima se nalaze”, naglašavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Komentiraj