Zagreb, 29.8.2012.- Arhivska fotografija Slobodana Praljka tijekom akademije u povodu obilježavanja 90. obljetnice roðenja Franje Tuðmana u Zagrebu 14.5.2012. godine. Haaško tužiteljstvo smatra da se generalu Slobodanu Praljku mora ukinuti boravak na privremenoj slobodi nakon što je tajništvo Meðunarodnoga suda za ratne zloèine poèinjene na podruèju bivše Jugoslavije (ICTY) objavilo kako od njega potražuje više od tri milijuna eura koje je isplatilo za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, navodi se u podnesku kojeg je u utorak objavio ICTY. Foto FaH/ Dario GRZELJ/ ua

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je izvijestilo da je do zadanog roka, 5. travnja, udovoljilo zahtjevu Haškoga suda koji je u ožujku pozvao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u otkrivanju imovine generala Slobodana Praljka kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na Praljkovu obranu.

“Zbog povjerljivosti postupka Republika Hrvatska ne može komentirati eventualne dosadašnje istrage imovine Slobodana Praljka. Ono što možemo potvrditi je kako je 22. ožujka 2017. zaprimljen poziv Žalbenog vijeća u predmetu tužitelj protiv Prlić i dr. kojim se traži dostava informacija o radnjama koje Republika Hrvatska može poduzeti u svrhu vraćanja financijskih sredstava Sudu te da je na navedeni poziv Republika Hrvatska odgovorila”, navelo je Ministarstvo pravosuđa u pisanom odgovoru Hini.

Prije više od tri godine Haški sud zaključio je da Praljak, jednog od šestero dužnosnika Herceg Bosne osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima, raspolaže imovinom koja mu omogućava plaćanje obrane. Sud je stoga zatražio da sam snosi troškove i sudu vrati 2,8 milijuna eura koliko je do tada potrošeno na Praljkovu obranu.

Žalbeno vijeće zaključilo je da se Praljak nije odazvao pozivima tajništva da plati iznos odjednom ili u ratama pa je odlučilo poduzeti nove korake u svjetlu pretpostavki da Praljak ima imovinu na području BiH i Hrvatske.

Istovremeno mediji su objavili da tvrtka Oktavijan, u vlasništvu obitelji Praljak, uskoro kreće u gradnju poslovne zgrade i hotela na devet etaža na zagrebačkoj Radničkoj cesti, a investicija bi navodno trebala stajati između 12,5 i 14 milijuna eura.

Zahtjev za otkrivanjem Praljkove imovine objavljen je u tjednu kada se na Haškom sudu održavala žalbena rasprava u postupku protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata koji su u svibnju 2013. nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Pravomoćna presuda očekuje se do kraja godine.

Komentiraj