Ministarstvo pravosuđa: BiH sumnja da je 14 hrvatskih zapovjednika počinilo kaznena djela

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je poslalo priopćenje vezano za zahtjev kojim Bosna i Hercegovina želi kazneno goniti 14 hrvatskih zapovjednika.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimilo je zamolnicu tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’.

Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BiH sumnja da je četrnaest državljana RH navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom ‘Bljesak’.

Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u.

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH.

Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja'”, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]