Ministarstvo pozvalo poljoprivrednike da se jave na natječaj za obnovu požarom uništenog potencijala

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je pozvalo poljoprivrednike da se jave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, vrijedan 150 milijuna kuna, radi obnove poljoprivrednog potencijala koji je stradao u požaru EU novcem.

Zbog šteta uzrokovanih požarima, koji još uvijek uzrokuju velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama, Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je podmjeru 5.2 Programa ruralnog razvoja – za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Natječaj je objavljen 4. kolovoza, a poljoprivrednici zahtjev za dodjelu novca za obnovu uništenog potencijala mogu podnijeti od 2. listopada do 1. prosinca.

Na natječaj se mogu prijaviti svi korisnici bez obzira na tip nepogode koja je narušila njihov proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.), a predviđeni iznos natječaja je 150 milijuna kuna uz mogućnost povećanja. Pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka, a moguća je i isplata predujma u vrijednosti do 50 posto od ukupno odobrenog iznosa potpore, navode iz Ministarstva.

Cilj natječaja nije nadoknada izgubljenog prihoda zbog smanjenja ili izostanka prinosa iz ove ili prošlih godina, ističu iz Ministrstva te dodaju kako je potpora koju poljoprivrednici mogu dobiti kroz podmjeru 5.2 predviđena i namijenjena kvalitetnoj obnovi narušenog poljoprivrednog potencijala na pojedinom gospodarstvu.

“Požari ne jenjavaju, štete su velike, ali uništeni poljoprivredni potencijal možemo i moramo obnoviti europskim novcem”, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Dodao je kako je osigurano 150 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta, izgradnju u uništenih objekata, nabavu životinja, bilja i mehanizacije stradalih u elementarnoj nepogodi. “Djelatnici Savjetodavne službe će poljoprivrednicima sa stradalog područja pomoći u prijavi na natječaj kako bi barem malim dijelom olakšali ove teške trenutke koje prolaze”, kazao je Tolušić.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je osnovni preduvjet provođenja ove mjere da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu, a šteta na poljoprivrednom gospodarstvu mora biti veća od 30 posto, odnosno mora biti uništeno minimalno 30 posto poljoprivrednog potencijala. Poljoprivrednim potencijalom smatra se npr. uništen poljoprivredni stroj, mehaničko zagađenje poljoprivrednog zemljišta, stablo, ali ne i plod.

Ako je elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina to je prihvatljiv gubitak, no ukoliko je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu – takva šteta nije prihvatljiva za financiranje iz ove mjere, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Da bi zadovoljio uvjete natječaja poljoprivrednik mora prilikom podnošenja zahtjeva za potporu biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U obzir će se uzeti proizvodne površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika.

Prihvatljivi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala su sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja te opći troškovi poput troškova izrade potrebne dokumentacije, konzultanata i dr.

Prijavitelj predaje prvi dio zahtjeva za potporu sa dokumentacijom nakon čega će, po zatvaranju natječaja, Agencija za plaćanja korisniku izdati odluku o administrativnoj kontroli i ugovor na temelju kojeg korisnik kreće u prikupljanje ponuda te mu se nakon odobrenja ponuda izdaje odluka o financiranju.

Iz Ministarstva napominju kako se, prema sadašnjim projekcijama, prve isplate mogu očekivati na proljeće 2018. i to po stvarnim troškovima potrebnim za obnovu uništenih poljoprivrednih potencijala na gospodarstvima. Tko dobije potporu, sukladno obvezama koje postavlja EU, mora se tijekom sljedećih pet godina baviti poljoprivrednom proizvodnjom za koju je ostvario potporu, navodi se u priopćenju.

Komentiraj