Jabuke zeleni delišes Clever zagrebačkog proizvođača Fragaria d.o.o. kojeg na tržište stavlja Billa te jabuke crveni delišes, proizvođača iz Dugog sela “Moslavina voće d.o.o.”, kojeg na tržište stavlja splitska trgovina Victa povlače se s tržišta, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Kod tih su proizvoda utvrđene povećane količine pesticida klorpirifosa.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,049 +/- 0,012 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga u maloprodajnom objektu Billa d.o.o. u Splitu.

Utvrđena količina klorpirifosa u/na jabuci prelazi postavljenu vrijednost od 0,01 mg/kg koja je u skladu sa Zakonom o provedbi Uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače i o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, proizvodnja 2016., podrijetlom iz Hrvatske, kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida, a Proizvodi ih “Moslavina voće d.o.o. iz Dugog sela, a distribuira Dragica obrt za trgovinu u Splitu.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,056 ± 0,014 mg/kg-ppm koji nije prikladan za konzumaciju.

Komentiraj