Ministarstvo poljoprivrede: Poljoprivrednici u prošloj godini dobili gotovo 7 milijardi kuna potpora

U prošloj godini Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je poljoprivrednicima ukupno 6.99 milijardi kuna potpora, što je za 20 posto ili 1.16 milijardi kuna više u odnosu na sredstva isplaćena u 2019. godini.

Kako je u srijedu priopćeno iz tog ministarstva, od ukupno isplaćenih potpora u 2020. sredstvima EU fondova financiran je iznos od 5.5 milijardi kuna, što je za 23 posto ili 1.04 milijarde više u odnosu na prethodnu godinu te najveći iznos s najvećim udjelom EU sredstava do sada.

Naime, dodaju, 2020. godine je u posljednjim danima hrvatskog predsjedanja promijenjena Uredba o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojom je omogućena mjera 21 “Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19”, kojom se hrvatskim poljoprivrednicima stavilo na raspolaganje dodatnih 360 milijuna kuna.

Pomoć vinarstvu

Zahvaljujući dijelom covid-mjerama pomoći sektoru vinarstva kroz mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ovogodišnja vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto, odnosno u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

Također, izmjenama i dopunama Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo u cilju ublažavanja posljedica pandemije covid-19 predviđene su mjere u iznosu od 180 milijuna kuna u okviru tri prioriteta Unije, odnosno za sektor gospodarskog ribolova na moru (koćarski i plivaričarski ribolov), akvakulturu i preradu proizvoda ribarstva i akvakulture.

Ujedno, lani je u okviru ZPP izravnih plaćanja poljoprivrednicima isplaćeno 3.04 milijarde kuna, odnosno 121.34 milijuna više nego u 2019. godini.

Iz Ministarstva navode i da je novac iz državnog proračuna maksimalno preusmjeren na financiranja nacionalnih programa potpora te je isplaćen iznos u visini od 1.49 milijardi kuna, što je za 9 posto, odnosno za 121.47 milijuna više nego 2019. godine.

Komentiraj